16 Ağustos 2011 Salı

"İşkence Yapan Komutanlar da Yargılansın"

Kıbrıs'ta askerlik yaparken "disko"da işkence gören ve hala yoğun bakımda olan Uğur Kantar'ın babası, komutanların da yargılanmasını isterken, Avukat Üçpınar, TİHV olarak her türlü desteği sağlayabileceklerini söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye'yi "disko" olarak bilinen askeri disiplin koğuşları nedeniyle 9 bin avro tazminat cezasına çarptırmasından bir hafta sonra Kuzey Kıbrıs'ta askerlik yapan Uğur Kantar'ın gördüğü işkence sonucu komalık olması üzerine askeri "disko"lar tekrar gündeme geldi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) avukatlarından Hülya Üçpınar, Uğur Kantar'ın ailesinin kabul etmesi durumunda, vakıf olarak her türlü hukuki ve tıbbi yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Kantar hala yoğun bakımda

Firat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, Kıbrıs'ta askerlik yaptığı birlikte "disko" olarak bilinen disiplin koğuşunda gördüğü işkence nedeniyle komaya giren Uğur Kantar adlı askerin hayati tehlikesi sürüyor. Ailesi ise işkenceden haberdar olduklarını düşündükleri komutanların da yargılanmasını istiyor.

25 Temmuz günü Ankara GATA'ya getirilen ve hala yoğun bakımda olan Uğur Kantar'ın babası Aydın Kantar, bilinci kapalı olan oğlunun hayati tehlikesinin devam ettiğini söyledi.

Sadece oğlunun değil birlikte görev yapan askerlerin de işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını söyleyen Baba Kantar, bu durumun da sadece disiplin koğuşundaki iki gardiyan askerin üzerine yıkılamayacağını, işkenceden komutanların da haberi olduğunu belirtti.

Oğluna işkence yapan iki askerin yanı sıra birlikteki komutanlardan da şikayetçi olduğunu belirten Baba Aydın Kantar, "İki dileğim var. İlk olarak, çocuğumun iyileşmesini istiyorum. Ayrıca, o birlikteki komutanların da yargılanmasını istiyorum" dedi.

"İşkence suçuna askeri mahkeme bakamaz"

bianet'e konu hakkında konuşan Avukat Hülya Üçpınar ise işlenen suçun işkence olduğunu ve bu nedenle her ne kadar suç askeri alanda işlenmiş olsa da, davaya askeri mahkemenin bakamayacağını söyledi.

İşkence davalarına evrensel hukuk çerçevesinde sivil mahkemelerin bakması gerektiğini söyleyen Üçpınar, TİHV olarak Uğur Kantar'a ve ailesine her türlü hukuki ve tıbbi yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Kaynak: Bianet