25 Ağustos 2011 Perşembe

"Cezaevinde Yaşananlar Kaygı Verici"

ÇHD, "Tekirdağ Cezaevi'nde yaşananlar kaygı ve korku verici" diyerek İkinci Müdür Ak hakkında suç duyurusunda bulunuyor; Ak hakkındaki şikayetleri işleme koymayan Savcı Arda'yı da HSYK'ya şikayet edecekler.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), yarın (26 Ağustos) Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nin İkinci Müdürü Haydar Ali Ak hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Hakkında onlarca şikayet olmasına rağmen Ak hakkında herhangi bir işlem yapmadığını ifade ettikleri Cezaevi Savcısı Metin Arda'yı da Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayet edecekler.

Suç duyurusunun ardından bir de basın açıklaması yapacak olan ÇHD'li avukatlar, Ak'ı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na, Adalet Bakanlığı'na ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne de şikayet etti.

"Sürekli baskı altındalar"

Şikayet dilekçesinde, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin yüzde 15'iyle görüşüldüğü ifade edildi ve "Ortaya çıkan tabloya bakıldığında, Tekirdağ 1 Nolu F tipi Cezaevi'nde yaşananların kaygı ve korku verici olduğu açıktır" dendi. "Ak'ın bizzat içinde bulunduğu olaylarla ilgili" şu noktalara yer verildi:

* Sabah sayımlarında tutuklu ve hükümlülere yönelik saldırılar normal uygulama halini aldı. Süngerli hücreye atılanların sayısı belirgin şekilde arttı. Aylık, haftalık olağan arama dışında tutuklu ve hükümlülerin kaldığı yerlerde ani arama işlemi yapılıyor. Havalandırma hakkı keyfi bir şekilde kısıtlanıyor.

* Bizzat Ak tarafından hücrelerde kullanılan tabak, demlik, bardak, battaniye, kalemlik, defter, radyo, paspas sapı, dergi, kitap gibi pek çok eşyaya keyfi olarak el konuluyor. "Adına kayıtlı olmadığı" gerekçesiyle alınan kitapların başka cezaevlerine ve dışarıya gönderilmesi engelleniyor. El koymalara itiraz edenler darp ediliyorlar, haklarında disiplin soruşturması açılıyor.

* Disiplin cezalarının büyük bir kısmı hücre cezası ile cezalandırılıyor. Üç kez hücre cezası alan mahkûmun şartlı salıverilme hakkı ortadan kalkıyor. Tutuklu ve hükümlüler sürekli fiziki ve ruhsal baskı altında tutuluyor.

"Günaydın"a disiplin cezası

Dilekçede, bu tür hak ihlalleriyle ilgili verilen 45 ayrı örnekten bazıları şöyle:

* 13 Ekim 2010'da Ak, C Bloktaki hücrelerden birinde kalan Muzaffer Öztürk'e "Günaydın" dedi. Öztürk, kendisine cevap vermeyince "Sen teröristsin" diye bağırdı. Hakkında soruşturma cezası açılan Öztürk disiplin cezası aldı.

"Amaç dışı radyo kullanımı"

* 10 Kasım 2010'daki sabah sayımında kapıya vurdukları gerekçesiyle, C-89'da kalan Veli Özdemir ve Murat Aktaş'ın havalandırma kapısı kapatıldı ve gün boyu kapalı tutuldu. 26 Kasım 2010'daki genel aramada Hikmet Kale'ye ait olan "puşi" yasak olduğu gerekçesiyle alındı.

* 10 Aralık 2010'da C-87, 89, 91, 94, 97 ve 84 Nolu hücrelerde kalan tutuklu ve hükümlüler slogan attıkları için birer gün hücre cezasına çarptırıldı. 20 Ocak 2011'de C 61'de kalan Aligül Alkaya darp edildikten sonra radyosu "Amaç dışı kullanıyorsun" denilerek el konuldu. 26 Ocak 2011'deki sabah sayımında A-29 Nolu hücrenin duvarında asılı olan Che Guevara fotoğrafına ve çocuk fotoğraflarına el konuldu.

* 14 Temmuz 2011'de hakkında açılan soruşturma nedeniyle ifade vermeye giden Özcan Bayram, kendisine saldıran Ak'a ifade vermeyeceğini söyledi. Sinirlenen Ak, Bayram'a tokat attı. Bayram hakkında bir soruşturma daha açıldı.

Kaynak: Bianet