18 Ağustos 2011 Perşembe

Beyoğlu'nda masalar rant nedeniyle kaldırılıyor

Beyoğlu'ndaki masa ve sandalyelerin zabıtalar tarafından kaldırılmasının iç yüzü belli oldu. Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan'ın Mis Sokak esnaflarına yaptığı açıklamaya göre Asmalımescit kentsel dönüşüm alanına girecek ve butik otellere dönüştürülecek. 

Belediye zabıtalarının uzun zamandır Beyoğlu'nda, polis eşliğinde sabah-akşam düzenli olarak yaptığı masa kaldırma operasyonları büyük tepki çekmişti. Kazete'nin haberine göre İşlerinin kötü gittiğinden, para kazanamadığından yakınan esnaflar çeşitli eylemler düzenledi. Masaların kaldırılmasıyla ilgili herkes farklı yorumlarda bulundu. Kimisi, bu uygulamanın doğru ve yerinde olduğunu söylerken kimisi ise özgürlüğünün kısıtlandığından yakındı. Ancak yapılan bu masa kaldırma operasyonlarının iç yüzünde farklı bir detay ortaya çıktı. Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan, eğlence adreslerinden biri olan Mis Sokak'ta işletmecilerden birkaçıyla görüşerek durumu izah etti. 



"BÜTÜN BİNALARI BUTİK OTEL YAPACAKLARMIŞ" 



Mis Sokak esnafı, Misbah Demircan'ın kendilerini görüşmeye çağırdığını belirterek şöyle konuştu: "Demircan, sokakları yenileyeceklerini ve güzelleştireceklerini söyledi. Öyle söyleyince ben de kendilerine 'kentsel dönüşüm denilen şey burayı da kapsıyor mu?' diye sordum. Kendisi ise buna 'kentsel dönüşüm' değil 'kentsel değişim' diye cevap verdi. Yıkmadan yapacaklarını dile getirdi. Buralardaki binaların üst katlarını butik otel yapacaklarını, alt katların ise buralara hizmet edecek kafelere dönüştürüleceğini söyledi. Muhtemelen tüm İstanbul'da yapılması planlanan kentsel dönüşüm buralarda da uygulanacak." 



"İŞÇİLERİ ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIK" 



Cirolarının üçte bire düştüğünü söyleyen esnaf "Bir sürü işçi işinden oldu. İşçileri işten çıkarmak zorunda kalıyoruz. Zor durumdayız. Nevizade'nin yakınlarında 500'e yakın işçinin işten çıkarıldığını duyduk. Bu konuya bir çözüm bulunacağını umuyoruz" diye konuştu. 



"YENİ BİR RANT KAPISI AÇILIYOR" 

İsmini vermek istemeyen bir Beyoğlu esnafı ise, butik otel ve elit kafelerle Beyoğlu'nun rant merkezine dönüşeceğini ve "kentsel değişim"in aslında birilerine rant sağlayacağını savundu. Böylece Beyoğlu'nun turizme açılıp halka kapatılacağını savunan aynı kişi, insanların sokakta oturmalarına izin verilmemesinin nedeninin de işletmelerin zarar ederek, mekanlarını ucuza elden çıkarmak zorunda bırakılmaları olduğunu vurguladı.

Kaynak: Haberlink