3 Mayıs 2012 Perşembe

Gazetecileri Hapsetmede İlk Beşteyiz!

RSF'nin raporunda göre, Türkiye, "en çok gazetecinin hapiste olduğu ülkeler" sıralamasında ilk beş ülke arasına girdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) verilerine göre, 2012'in ilk dört ayında 21 gazeteci, internet kullanıcısı ve yurttaş gazeteci öldürüldü, 161 gazeteci hapse atıldı.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan RSF, en fazla gazeteci ölümünün dörder gazetecinin öldürüldüğü Suriye ve Somali'de meydana geldiğini ifade etti.

"En çok gazetecinin hapiste olduğu ülkeler" sıralamasında da Türkiye ilk beş ülke arasına girdi. Listedeki diğer ülkeler, İran, Eritre, Çin ve Suriye.

En özgür Finlandiya

RSF'ye göre 2011'de dünya genelinde 66 gazeteci öldürülürken, 1044 gazeteci gözaltına alındı, 1959 gazeteci saldırıya uğradı veya tehdit edildi, 499 medya sansürlendi, 71 gazeteci alıkonuldu, 73 gazeteci ülkesinden kaçmak zorunda kaldı.

Örgütün yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre en özgür basın Finlandiya'da. Finlandiya'yı Norveç ve Estonya takip ediyor. Sicili en kötü ülkeler ise sırasıyla Eritre, Kuzey Kore ve Türkmenistan.

Aynı listede Türkiye, Afganistan, Pakistan ve Irak'ın önünde 148'inci sırada yer aldı.

96 gazeteci hapiste

RSF, raporunda, Türkiye'de Ergenekon, Devrimci Karargah ve Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) davaları nedeniyle onlarca gazetecinin tutuklandığına yer verdi.

bianet'in Medya Gözlem Raporu'na göre, 3 Mayıs 2012 itibariyle 96 gazeteci ve 35 dağıtımcı hapishanede.

Nerede eylem, orada medya baskısı

RSF, bu yıl gazetecilerin en çok isyanların veya kitlesel eylemlerin meydana geldiği ülkelerde çalışmakta zorlandığını ifade etti.

Bu ülkeler arasında bir süredir "Wall Street'i İşgal Et" eylemlerinin devam ettiği Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de yer aldı. Eylemler esnasında 25 gazetecinin gözaltına alındığı ABD, listede 47. sırada.

Ekonomik kriz nedeniyle polis ve eylemciler arasında çatışmaların yaşandığı Yunanistan listede 71. sırada. RSF'ye göre bu ülkede gazeteciler, savaş bölgelerindeki meslektaşları kadar zor koşullar altında çalışıyor.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da meydana gelen halk hareketleri ve silahlı isyanlar da gazetecileri öfkeli kalabalıklarla veya baskıcı hükümetlerle karşı karşıya getiriyor.

İsyanların hükümeti düşürdüğü Mısır, 166. sırada yer aldı. Bahreyn ve Yemen'de de yönetime karşı devam eden isyanlar nedeniyle gazeteciler hedef tahtasına oturtuldu. Bahreyn 173. Yemen ise 171. sırada.

Kaynak: Bianet