6 Mayıs 2012 Pazar

Termik santrale karşı kitlesel miting

İzmir Aliağa'da termik santrallere karşı yapılan mitingde, 22 yıl önceki gibi termik santral yapılmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Mitingde bundan 40 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da anıldı.

İzmir'in Aliağa İlçesi'nde yapılması planlanan termik santrallere karşı binlerce kişinin katıldığı miting düzenlendi.

"Termik Santrale Karşı 1 Milyon İzmirli" kampanyası kapsamında Halkların Demokratik Kongresi (HDK), ÖDP, TKP, DHF, Greenpeace, EGEÇEP'in de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve çevre örgütü tarafından düzenlenen miting, metro istasyonundan yürüyüşle başladı. Binlerce kişi Cumhuriyet Meydanı'na yürürken, deniz kıyısına tekneleri ile yaklaşan balıkçılar, eyleme teknelerine astıkları pankartlarla destek verdi. Mitingde termik santral karşıtı pankartlar ile temsili tabutların yanı sıra 40 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğrafları taşındı.

Mitingde "Ayak Takımı" adlı koro, termik santrallere göndermeler yapan şarkılarını seslendirdi.

'İZMİR KANSERİ ŞEHRİ OLACAK'

Coşkulu mitingin açılış konuşmasını "Bir Milyon İzmirli" Organizasyonu dönem sözcüsü Cemal Topçu yaptı. Aliağa'da 7 adet kömür yakıtlı termik santral yapılması planlandığına dikkat çeken Topçu, şöyle konuştu: "Burada İzmir'i gelecek kuşaklara yaşanabilir bir şehir olarak, yaşamın ve sağlığın şehir olarak bırakmak üzere yaşamı ve doğayı savunmak için güçlerimizi birleştirdik. İzmir, EXPO'ya 'Herkes için sağlık- Sağlıklı bir çevre' teması ile aday olmuştur. Termik santrallerin kurulması durumunda, İzmir sağlığın ve yaşamın şehri değil kanserin ve ölümün şehri olacaktır."

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de termik santrallere karşı 22 yıl önce yakılan meşalenin asla söndürülemeyeceğini, kuzey ege halkının gözü paradan başka bir şey görmeyen liberallerin ve onların destekçileri faşizm meraklılarının termik santralin altında kalacağını söyledi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, 22 yıl önce yapılmak istenen ancak büyük direnişle engellenen termik santralleri hatırlattı.

Denizlerin ölüm yıl dönümünde onların ruhu ile alanları doldurduklarını söyleyen Tüzel, "Faşizme karşı mücadele ettikleri için asılan o gençlerin ruhuyla, onları asanlara inat, Kürtleri, gazetecileri, işçileri hapse atanlara inat, geleceğimize, toprağımıza, suyumuza, havamıza sahip çıkmak için buradayız. Termiklerin tek bir amacı vardır o da kapitalistlere, patronlara hizmet etmektir. Güneş ve rüzgar bize yeter" dedi.

Santrallere ruhsat veren CHP'li belediye başkanına "Siz halka sormadan nasıl bu ruhsatları verebilirsiniz" diye soran Tüzel, "Derhal bu halkın sesine kulak verin yoksa sizin de darbecilerden farkınız kalmayacak" dedi.

ÖZTAŞKIN: HAYATIMIZIN KARARTILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise termik santrallerin çevreye zararlarına dikkat çekerek, dünyada her yıl yüzlerce insanın termik santrallerin yaydığı zehirli gazlar nedeniyle öldüğünü söyledi. Öztaşkın, termik santrallerle hayatlarının karartılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

ÇAKMUR: YİNE YAPTIRMAYACAĞIZ

22 yıl önce bölgede yapılmak istenen ancak yoğun kampanyalar sonucu durdurulan termik santrallere karşı mücadele yürüten dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ise 22 yıl önce büyük bir mücadele örneği vererek termik santral kurdurmadıklarını belirtti. Çakmur, "22 yıl önce yaptırmadık, yine yaptırmayacağız. Burada sendikaların, yiğit insanların bayraklarını görüyorum. Hepimiz beraberiz. Faşizme karşı beraberiz. Yılmayacağız. Boyun eğmeyeceğiz. Ey belediyeler bu oyuna gelmeyin. Termik santrale bu ruhsatı verenler hangi cihanda olursa olsun karanlık bir dünyada yaşar. Devrimci belediyeler, onurlu belediyeler, ben solcuyum diyen belediyeler, ruhsat vermez" dedi.

Konuşmaların ardından Entu, Eski Bando, Mecaz, No Name, Gadjo Ensemble, Ena Laika, Zigzag ve Ahmet Gülşen şarkılarıyla mitinge katılanları coşturdu.

Kaynak: ETHA