4 Mayıs 2012 Cuma

Sabiha Gökçen'de Dersim katliamı protestosu

Dersim Dernekleri Federasyonu üyeleri, Sabiha Gökçen Havalimanı önünde eylem yaparak havalimanının isminin değiştirilmesini istedi. Dernek üyeleri, arşivlerin açılmasını istedi.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı önünde toplanan Dersim Dernekleri Federasyonu üyeleri, Dersim katliamını protesto etti, havaalanının isminin değiştirilmesini istedi. 'Arşivler açılsın hesap verilsin', 'Dersim 38 katliamdır', 'Dersim ismi iade edilsin' , 'Dersim 38 sözün bittiği yerdir, 4 Mayıs insanlığın kara günüdür' yazılı pankart açan grup üyeleri, 'Kahrolsun faşist Kemalist diktatörlük', 'Dersim 38 katliamdır' yazılı döviz taşıdı.

Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Özer Tekinoğlu, 4 Mayıs 1937'de Bakanlar Kurulu kararıyla 'Tedip ve Tenkil Harekatı' adı altında yapılanların Anadolu'da resmi ideolojiye uymayan halklara karşı işlenen en büyük suçlarda birinin Dersim katliamı olduğunu söyledi. Tekinoğlu, "Devlet eliyle işlenen ve bugün belgeleri bir bir ortaya çıkan Dersim 38 kırımından, dönemin tüm yetkileri sorumludur. 'Tenkil Harekatı' olarak bilinen Dersim halkına yönelik toplu imha kararı 4 Mayıs 1937'de ki Bakanlar Kurulu toplantısında alındı. Bir hafta sonra Dersim toprakları bombalanarak binlerce kadın, erkek, yaşlı, çocuk katledildi" diye konuştu.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 1937-1938 yılları arasında yaşananları 'katliam' olarak değerlendirdiğini ve Dersim halkından 'gerekirse özür dileyeceğini ve dilediğini' söyleyen Tekinoğlu, bu zamana kadar somut bir adım atılmadığını ifade etti. Başbakan Erdoğan'a seslenen Tekinoğlu, "Sayın Başbakan, Dersim'de binlerce masumu katleden kimselerin bir kahraman gibi hava limanlarına, kışlalara, cadde ve sokaklara verilen isimlerini kaldırmak çok mu zor? Bu basit adımı atmak için neyi bekliyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tacer de, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın isminin değiştirilmesi için toplandıklarını, pilot Sabiha Gökçen'e Dersim'e bombalar yağdırdığı için boynuna madalyalar takıldığını söyledi. Tacer, yapılanların insanlık suçu sayılarak İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın isminin değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: ETHA