7 Mayıs 2012 Pazartesi

'Mavi Marmara'yı siviller araştırsın'

İsrail'in, Mavi Marmara katliamını araştırmak için kurduğu araştırma komisyonu, "Bu olayı siviller araştırsın" dedi.

Mavi Marmara katliamını araştırmak için İsrail hükümetinin kurduğu resmi araştırma komisyonu Turkel, İsrail ordusunun kendi iç soruşturmasının yeterli olmadığını tespit ederek, ordunun sivil denetime açılmasını istedi.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre ilk kısmı 18 ay önce açıklanan Turkel Komisyonu raporunun ikinci kısmında "askerlerin savaş suçları ya da insan hakları ihlallerine karıştığı durumlarda soruşturmayı sivil yargıçların yürütmesi gerektiği" belirtiliyor. Tavsiye niteliğindeki rapor Başbakan Binyamin Netanyahu'ya sunulduktan sonra halka açıklanacak.

Raporda ordu, istihbarat servisi Shin Bet, polis ve hapishane görevlilerinin Mavi Marmara katliamı ve sonrasındaki tutumlarına ağır eleştiriler getiriliyor. 23 Ocak 2011'de açıklanan raporunun birinci kısmında 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyonu "meşru" ilan etmekle birlikte yanlış yürütüldüğünü bildiren komisyon, bu defa ordunun gerçekleştirdiği iç soruşturmayı eleştiriyor.

Raporun ikinci bölümünde yer verilecek başlıca tavsiyenin "ordu tarafından gerçekleştirilen soruşturmaların daha iyi denetlenmesi" olacağını kaydeden Haaretz, komisyonun tavsiyesinin Filistinlilere muamele konusunda emsal oluşturacağı görüşünde. Rapor sivil makamların denetim yetkisini artırırken; ordu, iç istihbarat servisi Shin Bet, polis ve cezaevi yönetimlerince işlenen savaş suçlarının halen nasıl soruşturulduğunu incelediğini kaydetti.

Komisyon çalışmaları sırasında da sivil Filistinlilerin yaralandığı veya öldürüldüğü 60'dan fazla olayla, filo baskınından sonra yapılan şikayetler konusunda bilgi talebinde bulunduğunu yazdı. Ordunun Eiland soruşturmasının, filonun gelişi öncesi ve sırasında deniz kuvvetleri, istihbarat ve genelkurmayın hatalarını tespit ettiğini anımsatan Haaretz, "Turkel soruşturmasının da genel olarak Eiland'ın raporunu ve ordunun soruşturmalarını eleştirmesi bekleniyor" dedi.

Kaynak: ETHA