6 Mayıs 2012 Pazar

Hasta tutsak Abdullah Kalay ölüme terk edildi

Cezaevinde kalp krizi geçiren ve çok geç hastaneye götürülen hasta tutuklu Abdullah Kalay, tedavisi tamamlanmadan cezaevine geri getirildi. Kalay'ın yeniden kalp krizi geçirme riski var ve tedavisi engeleniyor.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde hücresinde kalp krizi geçiren Abdullah Kalay'ın ağır sağlık sorunları devam ediyor. Kalay, tedavisi tamamlanmadan hastaneden çıkarılan Kalay için arkadaşları duyarlılık çağrısında bulunuyor.

1992 yılında tutuklanan ve 9 yıl sonra tahliye edilen Abdullah Kalay, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kalay, cezanın 2009 yılında Yargıtay tarafından onanmasından sonra Edirne F Tipi Cezaevi'ne konuldu.

1996 ve 2000 ölüm orucu eylemcisi Abdullah Kalay, ölüm orucu nedeniyle kalıcı sağlık sorunları yaşıyor. Wernicke Korsakoff hastası olan Kalay'ın, sürekli baş ağrısı, reflü, romatizma, bağırsak sorunları, sesten aşırı etkilenme ve astım hastalığı var. Kalay, son olarak yakın zamanda kalp krizi geçirdi.

Abdullah Kalay, 13 Nisan 2012 tarihinde fenalaştı. Ağır sancılar çeken Kalay, durumu cezaevi idaresine bildirdi. 10 dakika sonra hücreden çıkarıldı ve ayakta durmakta zorlanırken sedye ile götürülmedi. Kollarından tutularak yarı baygın halde hapishane çıkış kapısına götürülen Abdullah Kalay'a, doktor olmadığı için acil müdahale yapılmadı ve burada 20 dakika bekletildi.

Cezaevinde doktor olmadığı için hastaneye sevki yapılamayan Kalay için ceazevine 112 Acil Servis çağrıldı. Ancak Acil Servis'te doktor bulunmadığı için Kalay'a yine tıbbi müdahale yapılamadı. Acil Servis memuru, "hasta sevk edilsin" diyerek cezaevinden ayrıldı.

Bunun ardından 1 saati aşkın süre sonra Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Kalay, yoğun bakıma alındı. Damar tıkanıklığından dolayı kalp krizi geçiren Abdullah Kalay'a anjiyo yapıldı ve stent takıldı.

TEDAVİSİ TAMAMLANMADAN CEZAEVİNE GÖTÜRÜLDÜ

Kalp krizi geçirirken hastaneye geç getirilen Kalay, tedavisi tamamlanmadan tekrar cezaevine götürüldü. Üstelik, ameliyata katılan doktorların "bir damarın tıkalı olduğu, gözetim altında tutulması gerektiğini" belirtmesine rağmen, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bölüm Başkanı Dr. Tolga Aksoy'un, Kalay'ı taburcu ettirdiği belirtildi.

18 Nisan'da cezaevine geri getirilen Abdullah Kalay'ın ağır sağlık sorunu devam ediyor. Cezaevi doktoru ise haftada bir gün sadece 3 saatliğine geliyor.

ARKADAŞLARINDAN DUYARLILIK ÇAĞRISI

Abdullah Kalay'ın cezaevindeki arkadaşları, gönderdikleri mektupta, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıyor: "Hayati riski sürmektedir. Hapishanede doktor halen bulunmamaktadır, tedavisi tamamlanmadan geri yollanan Abdullah Kalay'ın ikinci bir kalp krizi geçirmesi ve yaşanabilecek olumsuzluklardan hapishane ve hastane yetkilileri sorumlu olacaklardır. Sağlık sorunlarından ölüme terk edilen, öldürülen tutsakların durumuna halkımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz."

Kaynak: ETHA