12 Mayıs 2014 Pazartesi

“Polis Yedi Yılda 155 Kişi Öldürdü”

Baran Tursun Vakfı, Anneler Günü sebebiyle yayınladığı mesajda polisin öldürme gücüne dikkat çekti ve PVSK’nın değiştirildiği 2007’den bu yana 155 kişinin polisçe öldürüldüğünü açıkladı.

Baran Tursun Vakfı, çocukları polis tarafından öldürülen annelerin anneler gününün kutlanamayacağını belirterek, çocukları polis tarafından öldürülmeyen annelerin anneler gününü kutladı.

Polisin öldürme gücünün sadece Gezi direnişinde öldürülen sekiz kişi üzerinden görmenin polisin gerçek öldürme gücünü hafife almak anlamına geldiğinin belirtildiği açıklamada 2007’de yapılan Polis Vazife ve Selahiyetler Kanunu’nda (PVSK) yapılan değişiklik sonrası bugüne kadar polisin toplam 155 kişiyi öldürdüğüne dikkat çekildi.

27’si karakollarda toplam 155 kişi

“Polis terörü sonucu yaşama hakkı ihlal edilen çocuklarımız, Gezi eylemleri ilintili hayatını kaybeden kişiler ile sınırlı olmayıp, bu gün ki tarih itibari ile 155'tir. (2007-2014)

“Baran Tursun Vakfı olarak bizler, 27'si karakollarda olmak üzere 155 kişinin ölümünden polisin sorumlu olmasından ötürü, polis şiddetine dair oluşturduğumuz etkin direnme platformlarında, karşılaştığımız algılardan biri de polisin öldürme gücünün Gezi olayları sonucu hayatını kaybeden kişilerle sınırlı olduğu şeklindedir. Bu algı işimizi ve çalışmalarımızı etkisizleştiriyor ve zorlaştırıyor.

“Polisin öldürme gücünü Gezi olayları sonucu hayatını kaybedenlerle sınırlı tutulması ise polisin gerçek öldürme gücünün hafife almak anlamına gelmektedir. Bu da biz polis şiddeti mağduru ailelerin, polis şiddetine dair oluşturduğu etkin direnme platformlarımızı ve çalışmalarımızı gölgelemektedir.

“Başta basın yayın organları, yazarlar ve akademisyenler olmak üzere, insan haklarına duyarlı sivil toplum örgütleri ve bu yönde organize olunan büyüklü küçüklü topluluklara sesleniyoruz.  Panel, konferans, platform ve söyleşi gibi toplantılarınızda polisin öldürme gücünü Gezi olayları ilintili sekiz kişi ile sınırlı tutmayınız.

“Aralarında bebek ve küçücük çocuklarında olduğu 27'si karakollarda olmak üzere 155 kişi olduğunu tekrar ve tekrar ve altını çizerek vurgulamanızı rica ediyoruz.

“Katiller tarafından evlatları öldürülen biz ailelerin; Anneler günü, Babalar günü, Sevgililer günü gibi günlerimizin asla olamayacağı bilinci ile bizim gibi evlatlarını kaybetmeyen sevgili annelerin anneler gününü kutluyoruz.

* Baran Tursun Vakfı tarafından 2007-2014 arasında polis tarafından öldürüldüğü tespit edilen kişilerin tam listesi için tıklayınız.

Kaynak: Bianet