6 Mayıs 2014 Salı

Erkekler Nisan'da 29 Kadın Öldürdü

Erkekler Nisan'da 29 kadın öldürdü. Kadınların dörtte biri koruma kararlarına rağmen öldürüldü. Faillerin yüzde 72’sini kocalar, eski kocalar ve sevgililer oluşturdu.


bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Nisan’da 29 kadın öldürdü; altı kadına tecavüz etti; 55 kadını yaraladı; yedi kadına cinsel tacizde bulundu.

2014’ün ilk dört ayında erkekler 89 kadın öldürdü; 19 kadına tecavüz etti; 200 kadına şiddet uyguladı; 19 kadını taciz etti.

Cinayet

Erkekler Nisan’da 20 ilde 29 kadın öldürdü.

Kadın katillerinden biri emekli polis memuru, biri emekli gardiyandı. Bir erkek ise cezaevinden izinli çıkıp eski karısını öldürdü.

Nisan ayında öldürülen her dört kadından biri, öncesinde katili hakkında şikayetçi olmuş ya da koruma tedbir kararı çıkartmıştı. Biri sığınmaevine yerleştirilmişti.

Kadınların yüzde 31’i boşanmak istedikleri ya da erkeklerin barışma/birliktelik teklifini reddettikleri için öldürüldü.

Kadınların yüzde 72’si kocaları, eski kocaları ya da sevgilileri tarafından öldürüldü: 13 kadını kocaları, beşini sevgilileri, üçünü eski kocaları, ikisini damatları, birini erkek akrabası, birini babası, birini komşusu öldürdü. İki kadın kocasına/babasına yönelik düzenlenen silahlı saldırı sırasında öldürüldü. Trans seks işçisi bir kadını ise müşterisi öldürdü.

Kadınların yüzde 69’u ateşli silahlarla öldürüldü:  13 kadın tabancayla, sekizi tüfekle, üçü bıçakla, ikisi darp edilerek, biri boğularak, ikisi boğazı kesilerek öldürüldü.

Cinayetlerin ardından üç erkek kolluk kuvvetlerine teslim oldu; yedisi intihar etti; biri intihara teşebbüs etti.

Kadın katli en çok İstanbul ve eski Aile ve Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in Belediye Başkanı olduğu Antep’te yaşandı. Nisan ayında kadın katli yaşanan iller Adana (3), Ankara, Antep (4), Balıkesir, Bursa, Çorum, Denizli (2), Edirne, Eskişehir, Hatay, İstanbul (4), İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Muğla, Tokat ve Zonguldak.

Ayrıca bir erkek, iki kadına bıçakla saldıran erkekleri engellemeye çalışırken, bir erkek sevgilisine taciz eden kişileri engellemeye çalışırken öldürüldü. İki jandarma eri ise karısını darp ve tehdit eden bir erkekçe öldürüldü.

Tecavüz

Nisan’da altı ilden altı tecavüz vakası medyaya yansıdı.

Tecavüze uğrayan kadınlardan biri mülteci, biri turistti. Ev işçisi bir kadın ise çalışmaya gittiği evde, ev sahibinin tecavüz girişimine maruz kaldı.

Tecavüzlerin yüzde 50’si sokakta yaşanırken, faillerin yüzde 50’si kadınların tanımadıkları erkekler, yüzde 33’ü ise sevgililerdi.

Üç kadın sokakta, biri işyerinde, biri evde tecavüze uğradı. Bir tecavüz olayının yaşandığı mekan haberlerde yer almadı.

Nisan ayında tecavüzcülerin yaşı 16 ila 86; tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları ise 13 ila 21 arasında değişti.

Tecavüz vakalarının yaşandığı iller Ankara, Antalya, Aydın, İstanbul, Samsun ve Tekirdağ.

Şiddet – yaralama

Erkekler Nisan’da 20 ilde 55 kadına şiddet uyguladı.

Kadınların yüzde 14,5’i boşanmak istedikleri için şiddete maruz kaldı. İki kadın ise gördükleri şiddet nedeniyle şikayetçi oldukları için yeniden şiddete maruz kaldı.

Kadınların yüzde 11’i koruma tedbir kararlarına rağmen şiddete maruz kaldı. Bir kadın ise şikayetini bildirdiği savcı “Çocuk seni seviyor, evlenin” dedikten sonra eski sevgilisi tarafından satırla yaralandı.

Nisan’da erkek şiddetinin faillerinin yüzde 49’unu kocalar, yüzde 9’unu eski koca, eski sevgili ve eski nişanlılar oluşturdu: 27 kadına kocaları, dördüne oğulları, dördüne tanımadıkları erkekler, üçüne eski kocaları, üçüne babaları, ikisine komşuları, ikisine müşterileri, ikisine annelerinin sevgilisi, birine akrabası, birine arkadaşı, birine arkadaşının kocası, birine eski nişanlısı, birine eski sevgilisi, birine otopark valesi, birine iş arkadaşı, birine sevgilisi şiddet uyguladı.

Kadınların yüzde 60’ı darp edildi; yüzde 27’si bıçakla, yüzde 9’u tabancayla ağır yaralandı. İki kadın da kaynar su ve benzinle yakıldı.

Nisan’da şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 20 ila 74; şiddete maruz kalan kadın ve kız çocuklarının yaşları 12 ila 79 arasında değişti.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (2), Adıyaman, Balıkesir (2), Batman, Bolu (3), Bursa (4), Çorum (7), Diyarbakır (2), İstanbul (8), İzmir (4), Kayseri (2), Kocaeli (6), Konya, Manisa, Mersin (2), Muğla, Osmaniye (2), Samsun (2), Trabzon (3) ve Urfa.

Taciz

Nisan’da altı şehirden yedi cinsel taciz vakası medyaya yansıdı.

Taciz olaylarının üçü sokakta, biri telefon aracılığıyla, ikisi evde, biri araçta, biri hizmet alınan bir mekanda gerçekleşti.

Kadınların üçü tanımadıkları erkekler, biri akrabası, biri hizmet aldığı kişiler, biri kardeşi, biri öğretmeni tarafından taciz edildi.

Tacizci erkeklerin yaşları 18 ila 80; taciz edilen kadın ve kız çocuklarının yaşları 12 ila 30 arasında değişti.

Nisan’da taciz vakalarının yaşandığı iller Antalya, Bandırma, İstanbul (2), Trabzon, Uşak ve Zonguldak.

Bölgelere göre

Nisan’da 34 ilde 97 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

En çok şiddet sırasıyla Marmara ve Karadeniz’de yaşandı. 97 erkek şiddeti vakasından 33’ü Marmara, 21’i Karadeniz, 13’ü Akdeniz, 12’si Ege, dokuzu Güneydoğu Anadolu, sekizi İç Anadolu, biri Doğu Anadolu bölgesinde gerçekleşti.

Kaynak: Bianet

* Click here to read the article in English.

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor
Nisan'da erkek şiddetiyle mücadelede elde edilen kazanımlar, saldırganların aldığı cezalar ve örnek yargı kararları...

Erkekler 2013’te 214 kadın ve 10 çocuğu öldürdü, 167 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu, 241 kadın ve kız çocuğuna şiddet uyguladı, 161 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

İnfografik: 2013 erkek şiddeti çetelesi