16 Mayıs 2014 Cuma

Köylüler ÇED Toplantısını Yaptırmadı

Antalya’da Çenger Çayı üzerinde yapılması planlanan HES için halkın katılımıyla ÇED toplantısı yapılmak istendi. Ancak HES istemediklerini dile getiren köylüler protesto ettikleri toplantıyı yaptırmadı.


Antalya Manavgat’ta, Gündoğmuş ve Akseki ilçeleri arasında yer alan Çenger Çayı üzerinde toplam kurulu gücü 20,73 MWM/20,12 MWE) olan ve Kanyon Yenilenebilir Enerji Üretim Tic. A.Ş. tarafından yapılıp işletilmesi planlanan Çenger 1-2-3 regülatörleri ve hidroelektrik santrali (HES) projesi için ÇED toplantısı yapılmak istendi.

Ancak yöre halkı toplantı salonu önünde toplanarak HES’i istemediğini dile getirdi.

Toplantıya katılmak için değil, protesto etmek için geldiklerini söyleyen köylüler tutanağa, halkın katılmadığını ve toplantının yapılamadığının yazılmasını istedi.

Tutanak tartışması

A Platformu’ndan Hediye Gündüz’ün verdiği bilgiye göre, bakanlık temsilcilerinin tutanağı böyle yazmayacağını söylemesi üzerine protestolar çok yükselince bakanlık temsilcileri salona tek başlarına girdi.

Tutanağa “toplantı saatinde toplantı yerinde bulunulmuş olup toplantıya halk katılım sağlamamış ve bilgilenmek istememiştir. Toplantı esnasında toplantı yeri önünde kalabalık halk grubu tarafından protesto gösterileri yapılmıştır” yazıldı.

Ardından köylüler tutanağın kopyasını almak istediklerinde bakanlık yetkilileri vermek istemedi. Sonunda almak istemelerine tutanakta imzası bulunan jandarma tutanağın bir kopyasını köylülere verdi.

Hukuki süreç

Güçlüköy adına yapılan basın açıklamasını okuyan Ali Arslan köylerinde HES istemediklerini belirtti.

Gençler köyü adına muhtarın yaptığı açıklamada ise Çenger çayı üzerinde köylülerden habersiz yapılmak istenen projeyle ilgili olarak 18 Aralık 2009’da “ÇED gerekli değildir” kararı alındığı anlatıldı.

“Karar 10 gün sonra 28 Aralık günü ilana çıktı. Köylüler ise derelerine yapılacak HES’i 1 Ağustos 2011 günü bilgi edinme başvurusuyla öğrendi.

“Köylüler valilğin kararına karşı 19 Ağustos 2011 de dava açtı. Antalya 3. İdare mahkemesi davayı süre aşımı nedeniyle reddetti. Temyiz edilmesi üzerine Danıştay 14. Dairesi ‘ÇED gerekli değildir’ kararının bölgede yaşayan halka duyurusu yapılmadığına hükmederek yerel mahkemenin kararını köylüler lehine bozdu.”

Çevre köylerden destek

Protestoya Güçlüköy halkıyla birlikte Ahmetler, Alara Çayı üzerine HES yapılmasını istemeyen bölge köyleri Köprülü, Kayabükü, Akyarı, Çaltı, Yeşildere ve Balkara’dan da katılım oldu.

Yaşam merkezi

Çenger Çayının çevresi koruma altında olan dağ keçisinin üreme alanı ve yaşam alanı. Alan, keklik, tavşan, kurt, güvercin, şahin, doğan ve atmacanın da yaşam merkezi. Çok yoğun kızılçam ormanıyla kaplı ekosistem zenginliğinde yüzlerce bitki topluluğu bulunuyor.

Kaynak: Bianet