28 Mart 2012 Çarşamba

Fukushima'dan bir felaket haberi daha geldi

Japonya'nın kuzey doğusunda bulunan Fukushima nükleer enerji santralinin bir yıl önce meydana gelen deprem ve tsunami sonucu zarar gören reaktörleri tehlike saçmaya devam ediyor. Santralin 2 nolu reaktörü ölümcül radyasyon yayıyor.

Japonya'da 2011'de meydana gelen deprem ve tsunami sonucu nükleer felaket yaşanan Fukushima nükleer enerji santralinin 2 nolu reaktöründe yüksek miktarda radyasyon belirlendi.

Nükleer enerji santralinin iç kısmında, küçük bir kamera, termometre, ışın ve su ölçüm aletlerinden oluşan bir araçla yapılan araştırmada, reaktördeki radyasyon seviyesinin ölümcül seviyeden 10 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Reaktörü soğutmada kullanılan su miktarının da sanılandan az olduğu belirlenirken, Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO) sözcüsü Junichi Matsumoto, söz konusu radyasyon miktarının, şimdiye kadar belirlenen en büyük radyasyon miktarı olan saatte 10 sievert'ten bile yüksek olduğunu dile getirdi.

Matsumoto, "Bu son derece yüksek radyasyonda bir endoskop sadece 14 saat kadar iş görebilir. Reaktörü devre dışı bırakırken erimiş yakıtın yerini belirleme ve temizleme işlemi sırasında bu radyasyon seviyesine dayanabilecek ekipman geliştirmemiz gerekli" dedi.

Elde edilen verilerin, reaktördeki araçların yüksek radyasyona dayanıklı hale getirilmesi ve santrali devre dışı bırakmak için özel ekipman ve teknoloji geliştirilmesini gerektirecek kadar ciddi olduğu belirtildi.

Nükleer santraldeki 3 reaktör arasında çekirdek erimesi görülmeyen tek reaktör olan 2 nolu reaktörün şimdiye kadar yakından incelenebilen tek reaktör olduğunu belirten yetkililer, çekirdek erimesi görülen diğer 2 reaktörün durumunun daha kötü olabileceğini vurguladı.

Hidrojen patlamaları sonucu içinde bulundukları yapıların zarar gördüğü nükleer santraldeki diğer 2 reaktörün durumunun ne olduğu tam olarak bilinmiyor.

Kaynak: ETHA