29 Mart 2012 Perşembe

Aleviler 'bitti' demeden Sivas davası bitmeyecek

Alevi örgütleri, Sivas katliamı davasındaki zaman aşımı kararını protesto etmek için Kadıköy'de miting düzenliyor. Aleviler, herkes için adalet istediklerini dile getirerek, "Biz 'bitti' demeden bu dava bitmez" diyor.

Alevi örgütleri, Sivas katliamı sanıkları için zaman aşımı kararı verilmesini protesto etmek için 31 Mart Cumartesi günü Kadıköy'de miting düzenleme kararı aldı.

Çok sayıda ilden kaldırılacak aracın yanı sıra, saat 11.00'de İstanbul'un tüm noktalarından kaldırılacak araçlar Kadıköy'de, saat 12.00'de, 4 ayrı noktada toplanacak. Alevi örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve meslek odaları, 4 koldan saat 13.00'te yürüyüşe geçecek. 14.00'te miting programı başlayacak.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından düzenlenecek mitinge çağrı yapan kurumlar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen zaman aşımı kararını tanımadıklarını dile getirdi.

'YÜREĞİMİZDEKİ YANGIN DEVAM EDİYOR'

Metinde şu ifadeler yer aldı: "Bu karar, adalet duygusuna vurulmuş bir darbedir. Bu karar, yalnızca 5 firari katliam sanığının affedilmesi ile sınırlı bir karar değildir, onlar şahsında binlerce katliam sanığının aklanmasıdır."

"Yüreklerimizdeki yangın hala devam ediyor" diyen Alevi örgütleri, "Katliamın bütün sanıkları ve dönemin yöneticileri yargı önüne çıkartılana kadar mücadelemiz devem edecek" dedi.

'KARARI TANIMIYORUZ, DİRENME HAKKIMIZI KULLANIYORUZ'

Mitingle ilgili ETHA'ya konuşan Alevi örgütleri temsilcileri, 13 Mart tarihinde verilen zaman aşımı kararına vurgu yaparak, Alevi örgütleri ve yöre derneklerinin bir araya gelip miting yapma kararı aldıklarını belirtti. Alevi örgütü temsilcileri, demokratik direnme haklarını kullandıklarını, söz konusu zaman aşımı kararını tanımadıklarını duyurdu.

'Adalet' talebinin ön plana çıkacağı miting öncesinde, demokratik Alevi hareketi temsilcileri, çok sayıda siyasi parti ve kurumla görüştüklerinin altını çizdi, adalet talebini ortaklaştırmanın önemine vurgu yaptı.

'TCK VE ANAYASA HÜKÜMLERİNE UYULSUN'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, "Acıların zaman aşımı olmaz" diyerek, 2005 yılında yeni Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, insanlığa karşı işlenmiş suçların zaman aşımı olamayacağının Türk ceza sisteminde de yer aldığını hatırlattı. Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere vurgu yapan Güzelgül, Anayasa'nın 90. maddesi gereği uluslararası sözleşme hükümlerine uyma zorunluluğuna dikkat çekti.

'BİZ "BİTTİ" DEMEDEN BU DAVA BİTMEZ'

"Fakat iktidar ve HSYK tarafından verilen talimatla zaman aşımına uğratıldı. İnsanlığa karşı yapılmış bir katliamdır. Bu davada zaman aşımı olmaz" diyen Güzelgül, Hrant Dink davasına işaret ederek "Biz 'bitti' demeden bu dava bitmez" şeklinde konuştu.

'BU SADECE ALEVİ SORUNU DEĞİL'

Emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadele ettiklerinin altını çizen Güzelgül, şunları kaydetti: "19 yıldır emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadele verildi. Bu sadece Alevi sorunu değil. Yeni katliamlara yol açar. Biz toplumsal olarak bu kararın karşısındayız."

'BU BİR BAŞLANGIÇ'

Güzelgül, sözlerini şöyle noktaladı: "Bu ülkede gerçek anlamda hukukun üstünlüğünün, demokrasinin olmadığını gördüğümüz için, halkların kardeşliğini yaratmak adına, bireylerin kendisini özgürce ifade ettiği ana kadar mücadelemiz devam edecek. Bu, bir başlangıç."

'VİCDANLARI RAHATSIZ ETMEK İSTİYORUZ'

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, miting öncesinde bölge toplantıları yaptıklarını, demokratik kitle örgütleriyle bir araya geldiklerini ifade etti. Geçmez, "Türkiye'nin vicdanına seslenmek istiyoruz. İnsanları katledenlere zaman aşımı kararı verilmesi hangi vicdanlara sığıyorsa, o vicdanları rahatsız etmek istiyoruz" diye konuştu.

HERKES İÇİN ADALET

Geçmez, Türkiye'nin daha demokratik bir ülke olması için mücadele ettiklerini sözlerine ekledi, "Biz sadece kendimiz için adalet değil, herkes için adalet istiyoruz" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, miting yapma kararının Alevi halkından, Alevi dernekleri üyelerinden gelen taleple alındığını belirtti.

EŞİT YURTTAŞLIK TALEPLERİ SÜRÜYOR

Alevilerin, eşit yurttaşlık taleplerinin sürdüğünü söyleyen Özel, Madımak Oteli'nin müze olması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi taleplerini de mitingde dile getireceklerini duyurdu. Özel, toplumun Aleviler dışındaki kesimlerini ilgilendiren konularda da taleplerini dile getireceklerini ifade etti.

Kaynak: ETHA