24 Haziran 2011 Cuma

SENDİKALARDA ERKEK EGEMENLİĞİNE KARŞI KADINLAR: "Cinsiyetçi Tüzükler Değişmeli, Değiştireceğiz"


Sendikalarda Erkek Egemenliğine Karşı Kadın İnisiyatifi, " Direnişlerde, grevlerde en önde biz, yönetimlerde, karar organlarında erkekler, değişmeli ve değiştireceğiz" dedi. Sendikaları kadınların hazırladığı tüzük önerisini hayata geçirmeye çağırdı.


Sendikalarda Erkek Egemenliğine Karşı Kadın İnisiyatifi, sendika tüzükleri ve programlarındaki erkek egemen yapıyı protesto için Taksim Meydanı'nda bir basın açıklaması yaptı.

"Direnişlerde, grevlerde en önde biz, yönetimlerde, karar organlarında erkekler, değişmeli ve değiştireceğiz" diyen kadınlar, sendika tüzüklerindeki "cinsiyetçi" unsurların kaldırılmasını talep etti ve hazırladıkları tüzük önerisini basın mensuplarına dağıttı. Sendikaları bu öneri dikkate almaya çağırdı. İnsiyatif bugün DİSK yönetimi ile konuya ilişkin bir toplantı yapacak.

Basın açıklamasından satırbaşları şöyle:

* Hükümet ve patronlar muhafazakar, neo-liberal işgücü politikalarıyla, kadınlara yarı zamanlı, geçici, taşerona ve çağrıya bağlı, esnek ve güvencesiz bir çalışma modelini uygun görüyor. Bu modeli kadın istihdamını arttırmanın tek yolu olarak ileri sürüyor. Biz kadınlar bu dayatmayı kabul etmiyoruz. Kadınlar için insana yaraşır bir iş, eşdeğerde ücret, ayrımcılıktan ve şiddetten arındırılmış bir çalışma ortamı ve iş güvencesi istiyoruz. Bu nedenlerle kadınların sendikalaşmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz.

* Biz kadınlar, sendika temel metinlerinde, tüzük ve programlarında taleplerimizin tanımlanması gerektiğini biliyoruz. Ama ne yazık ki işçi erkekler üzerinden örgütlenme politikaları oluşturan sendikalar, işçi kadınların sorunlarını ve taleplerini yok sayıyorlar. Bu durum böyle devam edemez. Sendikalar tek başına erkeklere ait değildir.

* Emeği ile geçinen herkes cinsiyeti, cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği ne olursa olsun ayrımcılıkla ve şiddetle karşılaşma kaygısı duymadan sendika üyesi olabilmelidir. Kadınların ve LGBT bireylerin sendikalar içinde grup örgütlenmelerini kurmalarının önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.

* Sendika içinde kadın-erkek eşitliğini sağlamalı, bu konuda politikalar üretmelidir.

* Kadınların sendika içinde yeterli biçimde temsili için, kota da dahil olmak üzere her türlü pozitif ayrımcılık tedbirleri hayata geçirilmelidir.

* Sendikalar içinde kadınlara yönelik cinsel suç tanımı yapılmalı, bu suçu işleyen sendika üyesi ya da sendika yöneticisine suçun ağırlığına göre uyarı, uzaklaştırma cezası verilmeli ya da üyeliği iptal edilmelidir. Kadınlara yönelik suçların takibi kadınlar tarafından oluşturulan bir disiplin kurulu tarafından yapılmalıdır.

Sendikalarda Erkek Egemenliğine Karşı Kadın İnisiyatifi, Nisan 2010'da cinsiyet eşitliğini gözetmeyen ve kadına yönelik ayrımcılığın önünü kapamayan sendika tüzüklerini, feminist politika içeren bir hale getirmek için kuruldu.

Basın açıklamasına imza veren kurumlar: Akdam - Adana Amargi Kadın Kooperatifi, Bekev - Buca Evka-1 Kadın Kültür Ve Dayanışma Derneği, Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, Çukurova Kadın Platformu ÇKP- Adana, Eveksenli Çalışan Kadınlar Çalışma Grubu, Evkad - Adana, Femin&art, Gökkuşağı Kadın Derneği İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, KA DER -Kadın Adayları Destekleme Ve Eğitme Derneği Adana, KA DER -Kadın Adayları Destekleme Ve Eğitme Derneği Ankara, KA DER -Kadın Adayları Destekleme Ve Eğitme Derneği Genel Merkez, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Kefa - Kadın Emeği Çalışan Feminist Araştırmacılar, Keig - Kadın Emeği Ve İstihdamı Girişimi Platformu, Muğla-Akdeniz Yeşilleri Derneği, Muğla Kadın Dayanışma Grubu, Sosyalist Feminist Kollektif, SS Akdeniz Kadın Kültür ve İşletme Kooperatifleri Birliği, Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği, Yeditepe Kadın Dayanışma Derneği, Türkiye Homenet Çözüm Ortakları, Kadın Partisi Girişimi, Göçmen Dayanışma Ağı'ndan Kadınlar, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Kadın Kapısı, Kaos GL Derneği, Lambdaİstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği, Disk Emekli Sen Aksaray Şubesinden Kadınlar, Disk Emekli Sen Kadıköy Şubesinden Kadınlar, Disk Emekli Sen Ankara Keçiören 2 Nolu Şubesinden Kadınlar, Disk İstanbul Kadın Komisyonu, Eğitim Sen 2,3,6,8 Nolu Şube Kadın Sekreterleri, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu, TMMOB İzmir II Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu, TTB Kadın Hekim Kolu, EDP Kadın Meclisi, İşçi Kardeşliği Parti'li Kadınlar, Sosyalist Parti'li Kadınlar. (ÇT/ŞA)

* Sendikalarda Erkek Egemenliğine Karşı Kadın İnisiyatifi'nin tüzük önerisini okumak için tıklayın.

* Haberin videosu için tıklayın.

Kaynak: Bianet