28 Haziran 2011 Salı

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI: Biber Gazı Ölümcüldür!

Kimya Mühendisleri Odası "biber gazı" kullanımı konusunda bir uyarı açıklaması daha yaptı. Hopa'da Metin Lokumcu'nun ölümünün adli tıp raporunda gazın tetikleyici olarak yer almasından sonra uyarı dozunu artırdı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Kimya Mühendisleri Odası, "gaz bombaları" hakkındaki uyarısını bir kez daha yineledi.

Oda daha önce Nisan 2009 ve Nisan 2010 tarihlerinde kamuoyunu bilgilendirmiş ve yetkilileri uyarıda bulunmuştu.

Oda geçtiğimiz günlerde bir uyarı daha yaptı. Açıklamada "O günden bu yana sadece Doğu ve Güneydoğu' da yapılan gösterilerde bizim tespitlerimize göre gaz bombasına maruz kalınmasına bağlı yaralanmalı ve ölümlü 36 olay gerçekleşti" denildi.

Kimya Mühendisleri Odası'nın uyarı açıklamasında şu başlıklara yer verildi:

* Hopa'da HES'leri, ÇAYKUR'un özelleştirilmesini ve YGS' de yaşanan şifre skandalını protesto etmek için yapılan basın açıklamasına polisin saldırısı ve bir kez daha kontrolsüz bir biçimde biber gazı kullanması sonucu bir vatandaşımız hayatını kaybetti.

* Türkiye'de ilk defa, biber gazının tetikleyici olduğu bir kalp krizi vakası adli tıp raporunda yer aldı.

* Kimya Mühendisleri Odası olarak daha önce yaptığımız iki ayrı açıklamada bu uyarıyı yapmıştık. Artık, "Biber Gazı Ölümcül Olabilir!" demiyoruz. "Biber Gazı Ölümcüldür!" diyoruz.

* Güvenlik kuvvetleri uzun yıllardır chlorobenzylidene malononitrile (CS), chloroacetophenone (CN), adamsite (DM)  kullandı, ancak irritasyon ve göz yaşartma etkisi yeterli görülmediği için yeni bir kimyasal madde olarak oleoresin capsicum (OC) kullanmaya başladılar.

Biber gazının tehlikeleri nelerdir?
* Yüksek dozlara maruziyet sonucu kardiyak aritmiye (kalple ilgili ritm bozukluğu) sebep olma potansiyeli vardır. Kalp rahatsızlığı olanların maruziyetleri sonucu, ölümle sonuçlanabilecek olaylar yaşanabilir.

* Solunum sistemi üzerinde tahriş edici özelliği vardır. Özellikle astımı olanların maruz kalmaları ölümle sonuçlanabilen sağlık riskleri barındırmaktadır.

* Nörolojik sistem üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

* Yutulması durumunda mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olabilir.

* Alkol ve uyuşturucu kullananların maruziyetinde ölüm potansiyeli mevcuttur.

* Hamile kadınlar ve hayvanlar üzerindeki olumsuz etkileri daha fazladır.

Ölümlü vakalar
Güney Kaliforniya'daki Sivil Özgürlükler Birliği'nin (American Civil Liberties Union of Southern California - ACLU) hazırladığı bir rapora göre Haziran 1993 ve Haziran 1995 arasında, biber gazına maruziyet sonucu 26 ölümlü vaka yaşandı.

Bunlara 31 Mayıs 2011 tarihinde, Hopa'da HES ve AKP karşıtı bir eylemlilik içinde iken, güvenlik güçlerinin uyguladığı kontrolsüz ve orantısız müdahale ile kullanılan biber gazının tetiklediği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Metin Lokumcu'da eklendi.

Biber gazının ileri sürüldüğü ya da zannedildiği gibi sağlık riski yaratmayan masum bir madde değil, ölüme sebep verebilecek denli tehlikeli bir kimyasal olduğu açıkça ortadadır.

Kimya Mühendisleri Odası soruyor
* Biber gazının içindeki etken madde olan OC'nin, bileşim içindeki miktarı bazı ülkelerde belirli sınırlandırılmalara tabi tutulmuştur. Ülkemizde kullanılan biber gazlarının içindeki OC değeri, yetkili kurumlarca kamuoyuna duyurulmalıdır.

* Ülkemizde kullanılan biber gazının "güvenlik bilgi formu" kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

Dosis sola facit venenum
Yukarıdaki cümle, kimya biliminin kurucularından Paracelsus tarafından yüzyıllar önce söylenmiştir. 'Her şey zehirdir ve bu sadece doz meselesidir' diye Türkçeye çevrilebilir.

Kimya Mühendisleri Odası olarak, kontrolsüz biçimde biber gazı kullanımının sakıncalarını tekrar hatırlatıp, yetkilileri bundan sonraki süreçte insan hayatına karşı sorumlu davranmaya davet ediyoruz.