10 Ekim 2010 Pazar

Ona Reklam Yağıyor, Ayazma Üşüyor

Ayazma'da yıkılan evlerin, barakaların üstünden şimdi dev binalar yükseliyor. Araziyi satın alan Ağaoğlu İnşaat, yapım aşamasında olan konutların reklamlarını vermeye başladı. "10 bin peşinat ödeyen herkese ev." Oysa, evleri yıkılan, aylarca barakalarda kalmak zorunda kalan 18 Ayazmalı aile hala sokakta.

Türkiye'de herkes “10 bin peşin daire senin” sloganıyla Ali Ağaoğlu'nun Ayazma'da yaptığı konutların reklamını konuşuyor. Dünyada ilk kendi reklamında oynayan Trumpla kıyaslanan Ağaoğlu'na milyon dolarlık reklam teklifleri yağıyor. Dünya reklamları konuşuyor, evleri başına yıkılan Ayazmalılar ise üşüyor.

Ayazmalıları sokak ortasında bıraktığı 3 bin 100 konutun yükseldiği reklamda herkes için yeni bir yaşam merkezi kurduklarını söylüyor Ağaoğlu. Alanın yüzde 87'si yeşil alan olacak. Dairelerin 10. katında havuz olacak. İçinde golf sahası bile olacak. Ağaoğlu, “Bu ülkede herkes havuzlu güzel kaliteli bir evde yaşamak istiyor” diye ekliyor. Yıkıntıların üzerine inşaa ettiği konutlarda mağazaların, alışveriş merkezlerinin bulunacağını, elektriğin yüzde 20 daha indirimli olacağını söylüyor.

Oysa 4 yıldır evleri yıkılıp yerinde gökdelenlerin yükseldiği Ayazmalılar hala sokakta.

24. HAFTA ADALETİN TECELLİSİ İÇİN SOKAKTALAR

4 yıl önce evleri başlarına yıkılarak barakada yaşamaya mahkum edilen 18 aile verilen sözlere rağmen hala evlerine kavuşamadı. Şubat ayında kurası çekilen evler için hiçbir geçimi olmayan, sokakta kalan emekçilerden peşinat 10 bin lira istendi.

24 haftadır adaletin tecelli etmesini bekleyen aileler, her haftasonu Küçükçekmece Atatürk Parkı'ndaki bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Her hafta kadını, erkeği, yaşlısı, çocuğuyla Ayazma emekçileri, belediye ve hükümetin yanı başında bekliyorlar. Bir taraftan açtıkları pankartla mağduriyetlerine anlatmaya çalışan aileler bir taraftan da acılarının azalmasını sağlamak Küçükçekmece Belediyesi, Kaymakamlığına verilmek üzere imza topluyor, halkı mağduriyetlerinin giderilmesi için faks çekerek protesto etmeye çağırıyor.

Aileler, kendileri görmeyen, duymayan yetkililere sesleniyor, "Çocuklarımızı hangi okula göndereceğimizi bilmek hakkımız, onlara reva görülen bir kış daha sokaklarda yatıp kalkmak ve parka en yakın okula gidip gelmek olmamalı” diyor.

BARAKADA YAŞAYAN NASIL 10 BİN LİRA VERSİN?

Kasım Aydın, evleri yıkıldıktan sonra bir süre kendi enkazları üstünde yaşadıklarını hatırlattı. Aydın, “İki sefer çadır-baraka yıkımı yaşadık bir sefer ev yıkımı yaşadık. Bunun için ne kadar eylem yaptıysak belediye ve TOKİ sessiz kaldı. En son yıkım yaşadığımızda, belediye bizleri mağdur etmeyeceğini, bizlere bir yıl kira yardımı yaparak evlerimiz tamamlanınca da oraya geçeceğimizi söylemişti. Herşey bitti bir yıl geçti dairelerimize geçmeye kalkıştık peşinat bizden 10 bin lira istediler” dedi. “Üç yıl barakada yaşayan bir insan sana nasıl bu parayı bulsun versin” diye sordu.

BUNLAR ZENGİNLERE PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR

Kendileri gibi mağdur olan ailelerin Bezirganpaşa konutlarına yerleştirildiğini hatırlatan Aydın, aynı koşullarda geçmek istediklerini ifade etti. 22 Şubat 2010 tarihinde Kayabaşı'nda çekilen kuralar sonucu kendi dairelerinin belirlendiğini ifade eden Aydın, ancak 15 lira peşinat istediklerini belirtti.

Aydın, "Fakirden alıp zenginlere veriyorlar. Fakirin nasıl yaşadığını nasıl yaşayacağı bunların umrunda değil. Bunlar zenginlere peşkeş çekiyorlar. TOKİ bizden aldı Ağaoğlu'na verdi. Ağaoğlu şimdi tapulu, ruhsatlı evlere karşı bir ev veriyor, ama yerine 50 den fazla ev yapıyor" dedi.

YILLARDIR KİMSE ORALI OLMADI

Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Adaletin temeli bellidir. Hiçbir zaman Türkiye'de adalet yoksulun, fakirin, kimsesizin yanında çıkmamıştır. Hep zenginlerden tarafını tutmuştur"

KONUTLAR ZENGİNLER İÇİN GEÇERLİ

4 çocuk babası Kasım Aydın, aldığı asgari ücretle insanca yaşamamın mümkün olmadığını söyledi. Ağaoğlu'nun Kendi enkazları üzerinde yapılan konutların insanca yaşam koşulları için yaptığını iddiasına değindi, “Maalesef o insanca yaşam sadece zenginler için, bizim için geçerli değil. İşte Ayazma'da insanca yaşıyorduk ama şimdi yaşayamıyoruz" dedi.

YOKSULDAN 15 BİN LİRA PEŞİN PARA İSTİYORLAR

Ayazma'da Kentsel Dönüşüm Projesi adı altında 4 yıl önce yıkımlar gerçekleştirildi. Halkın bir kısmı TOKİ konutlarına yerleşirken, TOKİ'nin ve başka evlerin kirasını karşılamayacak olanlar, mahallede baraka kurdu. Küçükçekmece Belediyesi, 18 ailenin yaşadığı çadırları 3 kez yıkınca tamamen mağdur olan Ayazmalılar, yaz kış demeden yürüttükleri mücadele sonucunda Belediye Başkanı Aziz Yeniay'a geri adım attırdı, 21 Kasım 2008 tarihinde senelik kira yardım sözleşmesi imzalandı. Bir yıllık kira sözleşmesinin süresi dolunca, Ayazmalılar kendilerine ev sözü veren Küçükçekmece Belediyesi'ne gitti ev sözünü yerine getirmesini istedi. 22 Şubat 2010 tarihinde Kayabaşı'nda çekilen kuralarda herkesin evi belirlendi ancak belediye yoksul ailelerden 15 bin TL peşin para isteyince yine sokağa mahkum oldu.

21 DAİRE DEV ADAMLARA HEDİYE

Başakşehir İkitelli-Ayazma bölgesinde yer alan, Atatürk Olimpiytat Stadyumuna komşu olan 1. Etap arsa'yı Ağaoğlu Şirketler Grubu aldı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından ihalesi yapılan ve şu an gökdelenlerin inşaa edildiği 199 bin 254 metrekare arazi üzerinde bulunan 3 bin 500 konutluk ihale işi için Ağaoğlu 747 milyon 600 bin TL toplam satış geliri ve yüzde 30,5 idare payı taahhüt etti.

Başakşehir'de yükselen projede 3 bin 100 konut, 17 blok ve 20 ikiz villa yer alıyor. Yapımı süren dairelerin fiyatları ise 129 bin TL ile 750 bin TL arasında değişiyor.

Ağaoğlunun yaptığı konutlarda 21 daire 12 'Dev Adam' ve 5 kişilik teknik ekibe hediye edildi. Daireler yaklaşık 400'er bin liralık 3+1'den oluşuyor. 21 dairenin yaklaşık değeri 7,5 milyon lira.

Kaynak: Etkin Haber Ajansı