8 Ekim 2010 Cuma

İstanbul`a Mega Rant Projesi

İstanbul için hazırlanan 20 milyar dolarlık projeyle Haliç Boğaz'a kanalla bağlanacak, yeni bir boğaz oluşacak ve Manhattan'a benzer bir ada ortaya çıkacak.

Başbakan Erdoğan’ın “İstanbul için müthiş proje” olarak andığı projenin, Karaköy-Çayırbaşı arasını bir ada yapacak biçimde, Haliç’in içeriden yapılacak dev bir kanalla Boğaz’la birleştirilmesi olduğu iddia edildi.

Habertürk’ün haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul için ellerinde olduğunu söylediği dev proje, Haliç’i içeriden Boğaz’a bağlayacak bir dev kanal yapılması.

Habere göre Mimar Sinan Genim tarafından yaklaşık 4 ay önce ön proje olarak Başbakan Erdoğan'a sunulan plana göre, Haliç'ten kanallar açılarak Kağıthane ve Alibeyköy dereleri üzerinden Boğaz'ın kuzeyindeki Büyükdere'ye ulaşılacak. Çalışmalarda başta Kağıthane ve Alibeyköy dereleri olmak üzere su yolları kullanılacak.

Haliç'ten kanal açılmaya başlanarak Kağıthane ve Alibeyköy dereleri takip edilecek. Kağıthane İlçesi ve Ayazağa ve Kemerburgaz'ın hemen üzerinden yine su yolları takip edilerek Büyükdere'ye yani İstanbul Boğazı'nın kuzeyine ulaşılacak.

Ortalama 100 metre genişliğinde olması planlanan kanalın yaratacağı adada Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, ve Sarıyer'in bir kısmı yer alacak. Kanalın etrafındaki ve yeni adadaki araziler değerlenecek ve büyük bir rant sahası meydana çıkacak, ancak projeyle birlikte su kanalının Boğaz'dan sağlayacağı akış ile sirkülasyon artacağı için Haliç temizlenmiş olacak, derelerin kirliliği de ortadan kalkacak.

İki yıl içinde bitirilmesi planlanan projenin kamulaştırma bedelleriyle birlikte 20 milyar dolarlık bir maliyete ulaşması bekleniyor.

Kaynak: Habertürk