5 Ekim 2010 Salı

3. Köprüye Mumlu Protestolar

Boğaz’a 3. köprü yapılmasını protesto eden binlerce kişi, İstanbul Boğazı’nın 22 ayrı noktasında toplanarak, ellerindeki mumlarla eylem yaptı. Eylemde protestocular, 1 saat ellerindeki mumlarla bekledi.

İstanbul Boğazı’na yapılacak olan 3. köprü nedeniyle çevrenin olumsuz etkileneceğini ve 2,5 milyonun üzerinde ağacın kesileceğini belirten aralarında Şehir Plancıları Odası, Doğa Derneği, UNESCO, Sulukule Platformu, İstanbul Tabip Odası, Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği, Greenpeace’inde bulunduğu 22 örgüt, Boğaz’ın 22 noktasında bir araya geldi.

Ellerindeki mumlarla daha önce sözleştikleri yere gelen eylemciler, 3. köprünün inşa edilmemesini istediler.
Karaköy, Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş, Ortaköy, Sarıyer gibi mekanlarda renkli görüntülerin oluştuğu eylemlere Greenpeace üyeleri kullandıkları Zodyak botlarla destek verdi. Karada ve denizde ‘3. köprüye hayır’ pankartı açan eylemciler, ellerindeki mumlarla 1 saat bekledi.

Grup adına açıklama yapan Greenpeace Genel Direktörü Uygar Özemsi, İstanbulluların 3. köprüye ‘hayır’ demek için bir araya geldiğini söyledi.

3. köprünün İstanbul’a bir çözüm değil felaket getireceğine inandıklarını ifade eden Özemsi, “Çünkü 3. köprü daha çok atık, daha çok petrol tüketmek demek. 3. köprü daha çok hava kirliliği, daha çok iklim değişikliği demek. 3. köprü 2 milyon ağacın kesilmesi demek. Buradaki halk ‘Bizim 3. köprüye ihtiyacımız yok. Güvenli, hızlı toplu taşımaya ihtiyacımız var’ diyor. Kısacası, İstanbul halkı Boğaz’ın 22 ayrı noktasında 3. köprüye ‘hayır’, toplu taşımaya ‘evet’ diyor” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel