10 Ekim 2010 Pazar

Nükleer Cehennem: Ortadoğu'da İnşaatı Başlamak Üzere Olan ya da Devam Eden 21 Nükleer Reaktör Var

Ortadoğu ülkelerinde 2025 yılına kadar en az 15 yeni nükleer reaktör açılacak. İngiliz The Times gazetesi, aralarında Mısır, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (B.A.E) de bulunduğu toplam 12 ülkenin nükleer tesis hazırlıklarını önümüzdeki 15 yıl içerisinde tamamlayacağını yazdı.Dünyada 60 reaktörün inşaatı devam ediyor. Bunların üçte biri Çin’de.

The Times, İran’ın nükleer silah üretmesi durumunda, Ortadoğu’daki ülkelerin nükleer alandaki ilk adımlarını atmış olmayı istedikleri için nükleer faaliyetlerine ağırlık verdikleri yorumunu yaptı. Harvard Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Martin Malin ise nükleer gücün, uluslararsı arenada ulusal prestij ve politik popülarite kazandırdığını hatırlattı. Ortadoğu’daki nükleer gelişimin tek nedeninin, bir sıcak savaş korkusu olmadığına dikkat çekilerek, hızla gelişen ve genç bir nüfusa sahip olan bu ülkelerin, artan petrol fiyatları ve fosil yakıtların çevreye zararı nedeniyle bu yöntemi tercih ettiği ve özellikle fosil yakıt açısından fakir sayılan Türkiye ve Ürdün’ün nükleer enerjiye göz diktiği belirtiliyor. Türkiye Mayıs ayında Rusya ile 20 milyar dolarlık enerji anlaşması yapmıştı. Ortadoğu’da nükleer reaktör inşasında başı Birleşik Arap Emirlikleri çekiyor. Onu bu yıl içerisinde 4 nükler reaktör inşasını tamamlaması beklenen Kuveyt izliyor.

Ortadoğu’daki enerji üretimi tesislerinin, İran’ın nükleer silah üretmeyi başarması halinde silah üretiminin ilk adımı olabileceği belirtiliyor. Financial Times, “Nükleer girişimler tamamlandığında Ortadoğu da dünya da daha tehlikeli bir yer olacak” yorumunu yaptı.

Kaynak: Nethaber