7 Ocak 2014 Salı

Roboskî Katliamına Takipsizlik; Karara STK'lar Tepkili

Askeri savcılık Roboski katliamı soruşturmasında takipsizlik kararı verdi. Avukat Elçi: "Olayda sorumluluğu olan kurumun bünyesindeki askeri savcılığın soruşturmayı tarafsız ve adil yürütemeyeceğini söylemiştik.



Genelkurmay Askeri Savcılığı, Roboski katliamıyla ilgili takipsizlik kararı verdi.

Katliamda aile fertlerini kaybeden Roboskili Ferhat Encü, bianet’e yaptığı açıklamada “Sözün bittiği yerdeyiz” dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı, Roboskili ailelerin avukatı Tahir Elçi de kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini, ancak “böyle bir kararın hukuka aykırı ve kabul edilemez olduğunu” söyledi.

Elçi, “Böyle bir karar bizim için sürpriz olmaz. Olayda sorumluluğu bulunan kurumun bünyesinde yer alan askeri savcılık tarafından, soruşturmanın objektif tarafsız ve adil yürütülemeyeceğini söylemiştik” diye konuştu.

"Görevlerini yaptılar"

Soruşturmada şüpheli askerler İlhan Bölük, Yıldırım Güvenç, Aygün Eker, Halil Erkek ve Ali Rıza Kuğu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi:




“TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdiklerini, görevi yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı anlaşıldığından soruşturma konusu bu olay hakkında 353 Sayılı Kanunu'nun 107. maddesi uyarınca şüphelilere ve müdafiler olaydan zarar görenlere ve vekillerine ve Genelkurmay’a tebliğinden itibaren 15 gün içinde askeri veya sivil askeri makamlara veya bizzat askeri savcılığa sözlü veya yazılı müracaatla itiraz etmeleri halinde itiraz incelemesi en yakın Askeri Mahkeme sıfatıyla Hava Kuvvetleri Askeri mahkemesinde yapılmak üzere kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.”

Sonraki aşama: Anayasa Mahkemesi

Avukat Elçi, bundan sonraki hukuki süreci de şöyle anlattı:

“Görevsizlik ve yetkisizlik kararları itiraza tabiidir. Askeri mahkeme nezdinde itiraz hakkımızı kullanacağız. İtirazın sonucuna göre olağan başvurur yolları tamamlanmış olur. Bu durumda Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkımız doğar.”

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı Meral Danış Beştaş da mahkeme kararını Twitter hesabından açıkladı.

Encü: Mazlumlar için hukuk, adalet yok

Ferhat Encü, kararla ilgili şunları söyledi:

“Bekliyordum ama duyduktan sonra çok üzüldüm ve sinirlendim. İki yıldır mücadele veriyoruz. Çalmadığımız kapı kalmadı. Başbakan, ‘Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak’ demişti.”

“Meclis’te komisyon kuruldu, komisyon raporunda ‘Kasıt yok’ dedi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı görevsizlik verdi. Bu sonucu tahin ediyorduk.”

“Son bir aylık sürece baktığımızda da mazlumlar için hukuk, adalet, devlet yok. İnsanlık tarihine karar leke olarak geçecektir bu karar. Devlet kendisini bir kez daha akladı.”

“Açık bir katliamın ortaya çıkarılmaması vicdanları sızlattı. Tüm Türkiye’yi, tüm insanlığı vicdanıyla baş başa bırakıyorum.”

“Mücadelemiz sürecek, olayın aydınlatılması, hesap sorulması için.”

Ne olmuştu?

Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden, 28'i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık 2011'de öldürüldü.

Roboski katliamı dosyası, 11 Haziran 2013’teki görevsizlik kararıyla askeri savcılığa gönderildi.

1,5 yıldır yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı”  Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.

* Roboski katliamının kronolojisine buradan ulaşabilirsiniz.

STK'lar Roboskî kararına tepkili

Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın Roboski katliamıyla ilgili takipsizlik kararına İHD, Barış Meclisi ve ÇHD’den tepki geldi. Açıklamalarda talimatın Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldiği ifadeleri öne çıktı.

Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın Roboski katliamıyla ilgili takipsizlik kararı vermesine insan hakları ve sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve hukukçulardan tepkiler geldi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Barış Meclisi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi yazılı açıklamalarla takipsizlik kararını kınadı.

Açıklamalarda kararda belirtilen "TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdiklerini, görevi yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı" ifadelerinden hareketle "talimatın Genelkurmay Başkanlığı’nca verildiği" şeklindeki vurgu öne çıktı.

İHD: Cezasızlık politikası sürüyor

İHD, kararda hava harekatının talimatının bizzat Genelkurmay Başkanlığı’nca verildiğinin anlaşıldığını, katliamın örtbas edilmek istendiğini, cezasızlık politikasının devam ettiğini ifade etti.

Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemeleri ile Askeri Mahkemeler Kapatılmasını isteyen İHD Roboski Katliamı’nın insanlığa karşı suç olduğunu ve bu suçlarda zaman aşımı işlemediğini belirterek kararı tanımadıklarını, Anayasa Mahkemesi’nde sonuç alınamaz ise dosyanın AİHM’e taşınacağını söyledi.

“Olayın talimatı Genelkurmay Başkanı Necdet Özel tarafından verildiği halde, şüpheliler arasında gösterilmediği görülmektedir. TCK 24. maddenin 4. fıkrasında konusu suç teşkil eden emrin kesinlikle yerine getirilmeyeceği, böylesi bir emri yerine getiren ve emri verenlerin sorumlu olacağı açıkça belirtilmektedir. Bu durumda askeri savcılığın hukuksal gerekçesi gerçek dışıdır.

“TCK 24. madde uyarınca silahsız sivillerin bombalanması emrini veren Genelkurmay Başkanı bu emrin verilmesi ile ilgili istihbarat değerlendirmesi yapan diğer askeri yetkililer ve bombalamayı yapan F-16 pilotları açıkça sorumludur. TCK 30. maddede ise suçun maddi unsurlarını bilmeyip hata sonucu suç işleyenlerin taksirli sorumluluk halinin saklı olduğu belirtilmektedir. Yani bu durumda bile bir ceza indiriminden bahsedileceği belirtilmektedir.

“Kaldı ki Roboski Katliamında silahsız kişileri bombalamanın suç olacağı bilinmelidir. Çünkü bu kişiler PKK militanı dahi olsa mevcut kanunlarımıza göre teslim ol çağrısının yapılması gerekmektedir. Böyle bir çağrı yapılmadan doğrudan doğruya bombalama yapılması suçun kasten işlendiğini göstermektedir. Dolayısıyla TCK 30. madde gerekçe yapılamaz.”

Barış Meclisi: Katillerin kendini aklama çabası

Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz açıklamasında kararı “katilin kendi kendini aklama çabası” olarak yorumladı ve “siyasi iktidar eliyle iki yıldır sürdürülen Roboski’yi unutturma, örtme politikasının ve girişimlerinin bir sonucudur” dedi.

“Roboski’de adalet sağlanmadığı sürece 28 Aralık 2011’de Roboski’de kanatılan yara kanamaya devam edecektir” denilen açıklamada “Kararda yer alan ifadelerde katliamın sorumlularının hükümet ve Genelkurmay Başkanı ve kararı hayata geçiren TSK  yetkilileri olduğu açıkça ifade edildiği”  söylendi ve suçluların adil yargılanmasının önünün açılması istendi.

ÇHD: Kasten öldürüldüler

ÇHD Ankara Şubesi “katliamın kasıtlı yapıldığını” “emri verenin Necdet Özel, sorumlusunun Recep Tayyip Erdoğan olduğunu” söyledi.

Açıklamada takipsizlik kararındaki “… saat 22.14 da hareketsiz bekleyen üçüncü grubun tespit edildiği dördüncü bombanın 22.26 da  bu gruba atıldığı ve 34 kişinin öldüğü…” ifadeleri örnek verildi

“Türkiye Cumhuriyetinin Genel Kurmayı top atışlarından uçak bombalamalarından sonra silahlı örgüt üyelerinin toplu olarak hareketsiz kalmayacaklarını, mümkün olduğu en geniş şekilde dağılacaklarını bilmiyor mu? Elbette biliyor. Bilmesine rağmen, 34 yoksul Kürt köylüsü kasten öldürüldü.”

Kaynak: Bianet