10 Ocak 2014 Cuma

255 Sanıklı Gezi Davasının İlk Celsesi Üç Hafta Sürecek

255 kişinin yargılandığı İstanbul Gezi Direnişi davasının ilk duruşmasının üç haftada görülmesi kararlaştırıldı. Avukat Eyüboğlu, iddianamenin de duruşmanın bu şekilde bölünmesinin de hukuka aykırı olduğu görüşünde.


Gezi direnişiyle ilgili 255 kişinin yargılanacağı davanın ilk duruşma tarihleri belli oldu. Buna göre 6 Mayıs’ta başlayacak duruşmalar 22 Mayıs’ta son bulacak. Pazartesi ve Cuma günleri ise duruşma yapılmayacak.

Sanık avukatlarından Meriç Eyüboğlu bianet’e yaptığı değerlendirmede kalabalık davalarda duruşmaların üç beş güne bölünebildiğini ama böyle bir duruma ilk kez şahit olduğunu söyledi.

Farklı tarihlerde farklı yerlerde ve farklı eylemler nedeniyle gözaltına alınan kişilerin tek bir iddianameye sokulduğunu dile getiren Avukat Eyüboğlu, böyle bir yargılama olamayacağını ve bu durumun en temel hukuk kurallarının hepsine aykırı olduğu görüşünü savunuyor.

“Absürt bir iddianame”

“Bu iddianamede Gezi sürecinde Haziran'dan Ağustos ayına kadar değişik tarihlerde değişik yerlerden gözaltına alınanlar var. Bu çok absürt bir durum. Nedendir bilinmez, iddianame 13 maddeye bölünmüş.

“Yargılanan arkadaşların bir bölümü 31 Mayıs ve 1 Haziran tarihinde Taksim'de gözaltına alınanlar. Bir bölümü 3 Haziran'da Beşiktaş'tan alınanlar. Bir bölümü 5 Haziran'da Başbakanlık Çalışma Ofisi'nin orada gözaltına alınanlar. Bir bölümü 16 Haziran'da gözaltına alınanlar. 4 Ağustos günü gözaltına alınanlar da var. Bunların hepsi toplu halde gözaltına alınanlar.

“Sonra iddianame tek tek isimlere dönüyor. Mesela bu dosyada yargılananlardan biri 3 Haziran'da tek başına gözaltına alınmış. Böyle bir iki kişi gözaltına alınanların sıralandığı bir bölüm var. Bunların hepsi de farklı tarihlerde farklı yerlerde gözaltına alınmışlar. Tek tek gözaltına alınanların hiçbiri eylem sırasında gözaltına alınanlar değil.

“Ramada Otel'de kendisilerini  hekim olarak tanıtan üç kişi de camide olduğu iddia edilen dört kişi de iddianamede yer alıyor.

“Doktorlara ‘suçluyu kayırma’ suçlaması”


“Camide gözaltına alınanlardan ikisi benim müvekkilim olan doktorlar. Diğer ikisi ise camide olduğu tespit edildiği ileri sürülen kişiler.

“İddianamede ‘Kanun dışı eylemlerde yaralanan eylemcilere temin edilen ilaçlarla yardımda bulundukları ve bu şekilde suç şüphesi altında olan şüphelileri kanuni takip yapacak merciiye bildirmedikleri gibi aksine şüphelileri kayırdıkları anlaşılmıştır’ deniliyor.

“Suçluyu kayırma diye geçiyor ama camide zor durumda olan insanlara yardımcı olmakla suçlanıyorlar. Bu çok dramatik bir şey.

“Keyfekeder bölmüşler”

“Burada suç olduğunu sanmıyorum ama suç varsa bile ayrı iddianamelere konması gerekir.

“Öte yandan bazıları gözaltına alındığı için polisçe ifadeleri alınmış, bazıları ise gözaltı işlemi de yapılmadığı için ifade verememiş durumdalar.

“Gezi'nin üç savcısından biri İsa Dalgıç elinde bulunan 10 ayrı klasörü birleştirip tek iddianame yapmış. 55. Asliye Ceza Mahkemesi de 25 Aralık'ta bu iddianameyi kabul etti.

“Bugün duruşma günü belirlendi. Çok kişinin yargılandığı duruşmaları üç beş güne bölüyorlar. Bunlar ise duruşmaları 3 haftaya bölmüşler ve pazartesi ile cuma günlerine duruşma koymamışlar. Yani 6 Mayıs'ta başlayacak duruşmalar 22 Mayıs'a kadar devam edecek.

“Camide bulunarak tıbbi yardım vermekle suçlanan iki müvekkilimiz ise iki ayrı güne düşmüş durumda. Yani insanları iddianame içinde gruplandırdıkları şekilde de ayırmamışlar. Tamamen keyfekeder şekilde günlere bölmüşler.

“Aynı dosyada yargılananlar sadece kendisiyle ilgili işlemleri değil, diğerlerinin nasıl ifade verdiklerini, dinlenen tanıkları, şikayetçileri de dinleme hakkına sahipler.

“Bu dosyayı hakkıyla takip etmek isteyen avukatlar, gazeteciler üç hafta boyunca her gün duruşmaya gitmek zorunda kalacaklar.”

Kaynak: Bianet