16 Ocak 2014 Perşembe

Lice katliamı davası ertelendi

Dönemin Jandarma Bölge Komutanı ile 16 köylünün ölümüne ilişkin açılan davada, sanıkların tutuklanması talebi kabul edilmedi. Sanık avukatları, davanın başka bir kente alınmasını talep etti.


Lice'de dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ile 16 köylünün öldürülmesinin ardından açılan davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanıkların tutuklama talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 27 Mart'a erteledi.

Duruşmaya sanıklar, avukatları ve mağdur yakınları katılırken, sanık avukatlarının duruşmanın başka bir kente alınması için yaptıkları talebi değerlendiren mahkeme heyeti, dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderildiğini, oradan gelen cevabın bekleneceğini söyledi.

Mahkeme, sanıklar Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tunay Yanardağ'ın tutuklanması talebini ise, "Deliller bu aşamada yetersizdir" diyerek reddetti. Duruşma, 27 Mart'a ertelendi.

Lice Adalet Arıyor Platformu, duruşma öncesinde Diyarbakır Adliyesi'nin önünde açıklama yaptı, "Halkın evini bombaladınız korkmadınız, Allah'ın evini de mi bombaladığınız da korkmadınız" yazılı pankart açtı.

Platform Sözcüsü ve Lice Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Maltaş yaptığı konuşmada, 21 yıl önce Lice'de yaşanan olaylarda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirterek, binlerce kişinin ilçeyi terk etmesi nedeniyle büyük travmalar yaşandığını söyledi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesince açılan davada dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tuncay Yanardağ'ın yargılandığını bildiren Maltaş, şöyle konuştu: "Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş de bu dosyanın kapsamı içinde yargılanmalıdır. TBMM'de Lice olaylarını araştırmak amacıyla yeniden bir komisyon kurulmasını talep ediyoruz. Dün alınan son bilgilere göre sanıkların mahkemenin naklini talep etmeleri gündeme gelmiştir. Bu nakil hukuka aykırı olup, faillerin hesap vermesine engel teşkil eden bir girişimdir."

Kaynak: ETHA