27 Şubat 2012 Pazartesi

'Pozantı cezaevi idaresi görevden alınmalı'

BDP Milletvekili Tuncel, Pozantı Cezaevinde çocuklara yönelik taciz ve tecavüz nedeniyle cezaevi yönetiminin derhal görevden alınması gerektiğini belirtti.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Adana Pozantı Cezaevinde çocuklara yönelik cinsel istismara ilişkin parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

BDP'li Tuncel, AKP Hükümeti döneminde cezaevlerindeki tutuklu sayısının ikiye katlandığını belirtti. Cezaevilerinin kapasitelerinin aştığına işaret eden Tuncel, merdiven altlarına yatakların serildiği cezaevleri olduğunu kaydetti. Tuncel, "Niye Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayısında bu kadar artış var? Demek ki bir problem var" diye konuştu.

Adana Pozantı'da çocuklara yönelik cinsel istismar konusunda Adalet Bakanlığı'nın açıklamasını "vahim" olarak değerlendiren Tuncel, İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi'nin raporuna göre, cezaevindeki çocukların koğuş ve isim vererek şiddet, cinsel taciz iddialarında bulunduklarını anlattı.

Tuncel, "Bir kişinin bile cinsel istismara yönelik bir açıklama yapması çok ciddidir. Kendilerine sürekli 'teröristsiniz' denilerek baskıya maruz kalıyorlar. Bilinçli olarak ikişerli üçerli olarak koğuşlara dağıtıldıklarını söylüyorlar. Raporda, ailelerinin kendilerine yatırdıkları parayı bile alma hakları olmadıkları ifade ediliyor. Akşam saatlerinde slogan attıkları gerekçesiyle darp edildikleri ve cinsel tacizde bulunulduğu ifade. Nefret söylemi, en çok cezaevlerine yansıyor. AKP hükümeti 10 yıllık iktidarı boyunca nefret söylemini meşrulaştıran birçok uygulamaya adım atmıştır" diye konuştu.

"Bu çocuklar bizim çocuklarımız" diyen Tuncel, bu durumun uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu kaydetti.

BDP'li Tuncel, bu iddialar karşısında zamana yayılacak bir araştırmaya gerek olmadığını söyledi. Siirt'te yaşanan olay, N.Ç. davası gibi cinsel istismar davalarını hatırlatan Tuncel, "Pozantı'da yaşanan durum Türkiye açısından bir ayıptır. Adalet Bakanlığı bu durum karşısında derhal soruşturma açmadan Cezaevi yönetimini görevden almalıdır" dedi. Tuncel, Pozantı'da yaşandığı iddia edilen olayla ilgili hukuki süreci takip edip konuyu da Meclis gündemine taşıyacaklarını ifade etti.

Kaynak: ETHA