27 Şubat 2012 Pazartesi

Diyarbakırlı kadın futbolculara saldırı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'un genç kadın futbol takımı, Elazığ'da saldırıya uğradı. Saldırganlar arasında Elazığspor'un yöneticisi Ahmet Çakar ile hakem Lütfü Bektaş da bulunuyor. Saldırıda 7 kadın futbolcu yaralandı, ikisinin ayağı kırıldı.



Türkiye Futbol Federasyonu Kadınlar 2. Ligi maçı için Teknik Direktör Filiz Atay yönetimindeki kadın futbolcular, 25 Şubat günü maç için gittikleri Elazığ'da erkek hakem ve rakip takımın yöneticileri ile futbolcu ve taraftarlar tarafından linç edildi.

Teknik Direktör Atay'ın da şiddet gördüğü saldırıda, 11 kişilik takımdan 7 kadın yaralandı. Yaralı kadın oyuncular Elazığ Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Oyuncular, bugün geldikleri Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyerek, saldırıyı kınadı. Toplantıya, ayakları alçıda olan Hevidar Ödüngit (14) ile Devran Görmez (16) arkadaşları tarafından taşınarak getirildi.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediyespor Kulübü Basın Sözcüsü Bişar İçli, hakem ve antrenörün sahada kadın sporculara yaptığı şiddeti ve ırkçı tutumunu kınadı. İçli, olayın 27 Şubat'ta yapılacak TTF seçimlerinde gündeme gelmesini ve mahkum olmasını beklediklerini söyledi.

Teknik Dörektör Filiz Atay da Elazığspor'un Teknik Direktörü Ahmet Çakır'ın kendisine daha önceki maçlarda rakip takımlara karşı şike yaptıklarını anlattığını belirtti. Atay, "Bana 'Sen bizim bacımızsın, sana yapmayız' diyerek baskı yapmaya çalıştı" dedi. İlk yarıda hakemin oyunculara elle müdahale ettiğini belirten Atay, "İkinci yarının 6. dakikasından itibaren fiili şiddet başladı. Bir oyuncumuz yerde iken rakip oyuncu kafasına kramponla vurdu. Ama hakem Lütfü Bektaş bizim oyuncumuza kırmızı kart gösterdi" dedi.

'ÇIK DIŞARI KARI'

Hakemin hemen arkasından en iyi olan oyuncularına da hiçbir neden olmadan kırmızı kart gösterdiğini ve penaltı verdiğini anlatan Atay, "Bu şekilde oyun yönetilmez. Emeğimizi bu kadar hiçe sayamazsınız" diye hakeme itiraz ettiğini ancak hakemin "Çık dışarı karı" diyerek kendisine hakaret ettiğini, rakip takımın antrenörünün de "şerefsiz" diyerek yumruk attığını söyledi.

Yedek kulübedeki oyuncuların da kendisine saldırdığını ve onu kurtarmaya çalışan kadın oyuncuların, saldırılara maruz kaldığını belirten Atay şunları söyledi:

"Antrenör kadın ve Kürt kimliğime yönelik hakaret etti. Yanındakilere 'saldırın' diye talimat verdi. Amacımız kadına futbolu sevdirmek ve erkek şiddetine son vermek. Ancak malesef biz sahada erkekler tarafından şiddete uğradık. Futbolcular 11-18 yaşlarındalar. Hepsi çok korktu ve kanlar içinde kaldı saldırıda. Futbolcularımızdan Hevidar Ödüngit, Devran Görmez, Songül Daşçı, Ebru Kaya, Zelal Baturlu, Safiye Uçar ve Sultan Demir yaralandı ve rapor aldı."

TARAFTARLAR TAŞ ATTI

Yedek kaleci Lütfiye Figen de böyle karşılanmayı beklemediklerini belirterek, "Bütün hakaretlere rağmen maça devam ettik. Devre arasında seyirciler tarafından taş, kartopu ve içi su dolu pet şişeler atıldı. Basın çekti ama yayınlamadı" dedi.

Ayağı dizine kadar alçıda olan Devran Görmez de "Hocamıza saldırınca onu ayırmaya gittik. Bize de saldırdılar. Tekme ve yumruklarla saldırdılar. Oyuncular bizi döverken antrenör dövmeye katıldı" diye konuştu.

Kaynak: ETHA