27 Şubat 2012 Pazartesi

ÇHD: Pozantı'nın sorumluları cezalandırılsın

ÇHD Adana Şube Başkanı Eker, Pozantı Cezaevi'nde çocuklara uygulanan cinsel istismar ve işkenceden sorumlu olanların derhal soruşturulmasını istedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi, Pozantı Cezaevi'nde TMY mağduru çocukların taciz, tecavüz ve işkenceye maruz kaldığı iddialarına ilişkin Adana Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

ÇHD Şube Başkanı Taylan Özgür Eker, cezaevindeki siyasi suçlardan kalan çocukların taciz edildiğini ve tecavüze uğradığını söyledi. Çağdaş Hukukçular Derneği olarak olayın takipçisi olacaklarını belirten Eker, sorumlular hakkında biran önce soruşturma başlatılmasını ve iddialar doğru ise gerekli cezaların verilmesini istediklerini söyledi.

Siyasi suçtan yatan çocuklar ile diğer suçlardan tutuklu çocukların aynı koğuşta tutulmasının yasaya da aykırı olduğunu belirten Eker, şöyle konuştu:

"Bugünlerde 12 Eylül'le darbecilerle hesaplaştığını ileri süren, Diyarbakır ve Mamak zindanlarını tartışan, işkenceye sıfır tolerans söylemi kullanan hükümetin, cezaevlerinde hak ihlalleri her geçen gün artmaktadır. Demokratikleşme ve yargı reformu adı altında açılan yasa değişikliği paketleri, insan hakkı ihlallerinin önüne geçmekten uzaktır. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin savcılıklar tarafından daha etkin bir şekilde soruşturulmasını, sorumluların cezalandırılmasını, cezaevlerinin insan hakları savunucularının ve demokratik kitle örgütlerinin denetimine açılmasını talep ediyoruz."

Eker, ayrıca Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutukluların işkenceye maruz kaldığını belirterek, "Mahkumlar günlük sakal tıraşı olmaya zorlanıyor. Günlük sakal tıraşı olmayan mahkumlar hakkında disiplin cezası verilmekte. Sosyal faaliyet ve görüş hakları engelleniyor. Bu saldırılara uğrayan mahkumlar, hayatlarından endişe etmektedir" dedi.

Kaynak: ETHA