12 Nisan 2011 Salı

Samsun'da İşçilere ve Ailelerine Polis Müdahalesi

Samsun'da BAT firmasının 110 işçiyi işten çıkartmasıyla başlayan eylem 12. gününde polis müdahalesi ile sona erdi. Polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettiği işçilerden ikisi gözaltına alınırken, bir işçi hastaneye kaldırıldı.


Samsun'da özelleştirilen ve British American Tobacco firmasına satılan sigara fabrikasında çalışan 110 işçi 12 gün önce işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılmalarıyla birlikte eyleme başlayan işçilere, eylemin 12. gününde polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

İşçiler "daralan pazar payı nedeniyle" çıkarılmıştı

Samsun'da TEKEL'e bağlı Ballıca Sigara Fabrikası'nın özelleştirilmesi ile British American Tobacco'ya (BAT) devredilen fabrikada 120 işçi 31 Mart günü işten çıkarılmıştı. Kararı protesto eden işçiler ise kendilerini fabrikaya kapatarak direnişe başlamıştı.

Kararı işçilere duyuran BAT Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu üyesi Tuna Turagay, karara gerekçe olarak "daralan pazar payı, yüksek vergiler ve sigara yasağı ile tüketimde görülen azalma"yı göstermişti.

İki işçi gözaltında

12 gündür işe yeniden alınmak için fabrika bahçesinde kurdukları çadırda eylem yapan işçiler ve işçilere destek veren ailelerine fabrika yönetimi tarafından eylemi sonlandırmaları için bugün çağrıda bulunuldu.

İşçilerin fabrikayı terk etmemesi üzerine BAT tarafından çevik kuvvet ekipleri fabrikaya çağrıldı.

Polisin fabrika bahçesine girmesine izin vermeyen işçilerin barikat kurması üzerine çevik kuvvet biber gazı ve tazyikli su ile işçilere müdahale etti.

Bunun üstüne yemekhaneye sığınarak kapıları kilitleyen işçilere polisin müdahalesi sertleşti. Yemekhanenin camlarını kırarak içeri giren polis, iki işçiyi gözaltına aldı. Müdahale sırasında şeker hastası olan bir işçi de fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı.

Kaynak: Bianet