9 Nisan 2011 Cumartesi

Dereler Birleşti, Ankara'ya Aktı



Karadeniz’den, Akdeniz’den, Marmara’dan, Doğu Anadolu’dan binlerce insan Ankara’ya gelerek, seslerini birleştirdi. “Doğamıza ve Yaşamın Yağmalanmasına Hayır Mitingi”ne katılanlar, yaşadıkları çevrenin katledilmesine izin vermeyeceklerini bir kez daha ilan etti.

Aralarında Derelerin Kardeşliği Platformu, Munzur Koruma Kurulu, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Karadeniz İsyandadır Platformu, Nükleer Karşıtı Platform, EGEÇEP’in de olduğu on beşi aşkın örgütün düzenlediği mitinge yoğun katılım oldu.

Sabahın erken saatlerinde Kurtuluş Parkı’nda biriken kitle, sloganlarla mitingin toplanma yeri olan Toros Sokak’a yürüdü. Rengarenk yöresel kıyafetleriyle, sarı, yeşil, kırmızı yazmalarıyla kadınlar, yeşil atkılarıyla çocuklar, dedeler, nineler buradan Kolej Meydanı’na yürüdü. Ellerinde çam ağacına benzettikleri dövizlerle yürüyenlere yoldan geçen arabalardan da kornalarla destek verildi.

‘24 SAAT NÖBETTEYİZ’

Kolej Meydanı’nı dolduran katılımcılar, attıkları sloganlar ve taşıdıkları dövizlerle AKP’ye “çevreden elini çekmesi” uyarısı yaptı.

Miting Tertip Komitesi adına ortak açıklamayı yapan Mehmet Gürkan, tüm Türkiye’de hidroelektrik santrallere karşı başlattıkları mücadelenin büyüyerek sürdüğünü belirtti. Gürkan, “Şimdi arkadaşlarımız 24 saat derelerinde nöbet tutuyor. Sizlere Karadeniz’den, İç Anadolu’dan, Akdeniz’den, Marmara’dan binlerce selam getirdik” diye konuştu. Suyuna, toprağına, havasına sahip çıkan yürekli insanların Ankara’ya geldiklerini dile getiren Gürkan, “Buğdayın sarısı, pamuğun beyazı, toprağın sesi, gökyüzünün mavisi burada buluştu. Yüzyıllarca yaşadığımız, koruyup kolladığımız yörelerimizden geldik. Kimimiz anne babasını, kimimiz çocuklarını aldı geldi” dedi.

‘BİZ ÇAPULCU DEĞİLİZ’

Gürkan, toprağı, suyu yok etmek isteyenlerin emperyalizme ve kapitalizme “köle” haline geldiğini belirterek, “Bizleri duyun artık, sesimize kulak verin. Yaşam alanlarımız katlediliyor, göçe zorlanıyoruz. Toprağımıza, suyumuza sahip çıktığımız için bize ‘çapulcu’ dediler. ‘Anayasa, hak hukuk’ dedik, bize ‘çevreci tipler’ dediler. Bilsinler ki yaşam alanlarımızı teslim etmeyeceğiz, ne çapulcuyuz ne de aykırı tipleriz. Asıl onların tipleri kaymış” dedi. Her ne pahasına olursa olsun, doğalarına sahip çıkacaklarının altını çizen Gürkan, AKP Hükümetinden seslerini duymasını istedi.

Daha sonra söz alan Termik Santral İstemiyoruz Platformundan Neşe Şahin, Mersin Nükleer Karşıtı Platformdan Sebahat Aslan ve Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformundan Prof. Dr. Beyza Üstün de yaptıkları konuşmalarda, çevreyi kapitalizme teslim etmeyeceklerini ifade ettiler.

Miting müzik konseri eşliğinde horonlar, halaylarla sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

HER YERDEN GELDİLER

“HES’lere, nükleere, termik santrallere doğanın ve yaşamın yağmalanmasına karşı yürüyoruz” ana pankartı arkasında yürüyen kitleyle, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya da yürüdü. Mitinge ayrıca KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, ODTÜ Mezunlar Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Afsad, Emek Partisi, ÖDP, Sosyalist Parti Yeniden İnşa Girişimi, ESP, CHP ve Halkevleri üyeleri de destek verdi.

Derelerine HES yapılmak istenen Fethiye, Şavşat, Kemalpaşa, Borçka, Fındıklı, Ardeşen, Hopa, Pazar, İkizdere, Trabzon, Ordu, Giresun, Samsun, Dersimliler, yörelerine nükleer santral yapılmak istenen Sinop, Mersin ve termik santral yapılmak istenen Gerze ve Bartınlılar, Kazdağları halkı, İskenderunlular da yürüyüşe döviz ve bayraklarıyla katıldı. Yürüyüşçüler sık sık, “Yaşasın derelerin kardeşliği”, “Dereler Ankara’ya aktı”, “Su haktır satılamaz”, “HES yapma boşuna yıkacağız başına”, “Doğamı bozma, havamı bozma, kafamı bozma”, “Bu dere, bu vadi, bu su satılık değil” ve “Uludağ bizimdir şişelenemez” sloganlarını attı. Yürüyüş boyunca davul zurna eşliğinde halay çekilirken, tulumcular da katılımcılara horon oynattı. Yol boyunca ayrıca çöp poşetleri de taşıyan yürüyüşçüler, yerlere atılan çöpleri de topladı.

Kaynak: Haberlink