13 Nisan 2011 Çarşamba

LGBT Örgütler de Nefret Suçları Konferansı'ndan Ayrıldı

"Uluslararası Nefret Suçları Konferansı"na konuşmacı olarak katılacağı açıklanan Hormonlu Domates Homofobi Ödüllü Yeni Şafak gazetesi yazarı Hilal Kaplan, protestolar nedeniyle konferanstan çekilmişti. LGBT Oturumunun moderatörü Melek Göregenli’nin de konferanstan ayrılmasından sonra Pembe Hayat ve İstanbul LGBTT de konuşmacılarını geri çektiğini duyuran bir açıklama yayınladı.


Açıklamanın tam metni şöyle:

"Sosyal Değişim Derneği ve Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe’nin organizasyonunu yaptığı ve 16- 17 Nisan 2011’de İstanbul’da düzenlenecek olan Uluslararası Nefret Suçları Konferansı’na konuşmacı olarak davet edildik. Ancak, etkinliğin organizasyonu sürecinde yaşanan çeşitli gelişmeler, bu etkinliğe katılmamızın politik ve etik açılardan doğru olmadığını bize göstermiştir.

“Nefret Suçları” konusunda söylem üreten ve bu konuda önemli faaliyetler gerçekleştiren örgütler arasında lezbiyen, gey, biseksüel ve trans [LGBT] örgütleri bulunmaktadır. LGBT bireylerin hayatlarının her aşamasında yaşamakta oldukları nefret suçları, Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği’nin her yıl Şubat ayı içerisinde gerçekleştirdiği Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası etkinlikleri, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin her yılın Kasım ayı içerisinde gerçekleştirdiği Nefret Suçları Mağduru Trans Bireyleri Anma Buluşması ile Kaos GL, İstanbul LGBTT ve Lambdaistanbul’un bugüne dek gerçekleştirdikleri nefret suçuna karşı kampanya ve çalışmalar ile gündeme taşınmaktadır.

Nefret suçları konusu ile ilgili LGBT dernekleri tarafından bu çalışmalar son dönemde etkin şekilde gerçekleştirilmekte iken, organizasyon sürecinde SDD ve DurDe’nin LGBT dernekler ile doğrudan iletişime geçmemiş olması bizim açımızdan ciddi sıkıntı yaratmıştır.

Daha sonraki süreç içerisinde, homofobisiyle ünlü Hilal Kaplan’ın “Nefretin Siyaseti: İslamofobi, Antisemitizm, Milliyetçilik” başlıklı oturumun moderatörü olduğunu öğrendik. Organizasyon aşamasına LGBT derneklerinin – nefretin en başından itibaren vahim şekilde muhatabı iken – dahil edilmemesi, kendilerinden fikir alınmamasının yanında bir de LGBT bireylere yönelik nefret söylemi üreten Hilal Kaplan’ın “Nefretin Siyaseti” başlıklı bu oturumun başkanı olmasını anlamlandıramadık.

“Eşcinsellik İslâm hukukuna göre günâhtır ve sapkınlıktır“, “Her insanın içinde olabilecek fıtrata aykırı dürtüler eşcinsellik için de geçerlidir ve Müslümanlar bu dürtülere yol açabilecek yolların söylemsel ve fiili olarak kapalı olması için mücadele ederler”, “Bence Müslümanların bu noktada esas vurgulaması gereken eşcinselliğin nefsî bir dürtü olduğu ve Müslümanların bununla mücadele etmesinin yanında olduklarıdır.”, “Hülasa, hem kendi nefsimden hem de toplumdan neşet eden her tür kötülüğü dert etmeye çalışan bir Müslüman olarak eşcinsellerin vatandaşlık hakkı diye talep ettiği ve eşcinselliğin meşruiyet kazanmasına sebep olacak her tür girişime karşıyım” gibi cümleleri ile alenen eşcinsellere yönelik nefret söylemi üreten Hilal Kaplan’ın, bu gerekçelerle LGBT’lerin yaşam haklarını ellerinden alanlar ile aynı söylemde buluşuyor olması dikkate değerdir.

Çeşitli LGBT bireyler, bu durumu çeşitli şekillerde protesto ettiler. Protestolar üzerine ve organizatörlerin ricası ile moderatörlükten çekilen Hilal Kaplan, “eşcinsellik hala günah” şeklinde açıklama yapabilmiştir. Bizler gibi insan hakları savunucuları, insan hakları konusunda söylem üretirken, referans olarak İslam’ı değil, evrensel insan hakları standartlarını benimser. Yaşam hakkımız ya da LGBT varoluşumuz ile ilgili dini referansları değil, insan olmamız üzerinden herkes kadar eşit ve özgür olma prensibini benimsemekteyiz. Varoluşumuz ile ilgili “üstten”, “yargılayıcı” ve “ahlakçı” hiçbir argümanı kabul etmeyeceğiz. Bu argümanları dillendiren kişilerin yer aldığı veya yer alması için öneri teklif edildiği etkinliklerde de bulunmamızın doğru olmadığını düşünüyoruz.

Yukarıda belirttiğimiz sebepler ve son oluşan şartları da değerlendirerek, moderatör ve konuşmacı olarak katılmamız rica edilen “Herkesin “Ötekileri”: Cinsel Kimliğe Yönelik Nefret Suçları ve LGBT Bireylerin Örgütlenme Sorunları” başlıklı oturumdan çekilmemizin en doğru tavır olacağına karar vermiş bulunuyoruz.

Bilginize.

Kemal Ördek, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Ebru Kırancı, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği"

Konuyla ilgili yazılar:
http://www.kaosgl.org/icerik/nefret_suclari_konferansi_15_nisanda_basliyor
http://www.kaosgl.org/icerik/lgbtlerin_tepkisi_hilal_kaplana_geri_adim_attirdi
http://www.kaosgl.org/icerik/lgbtleri_gunahkar_ilan_etmek_ifade_ozgurlugu_degil_nefret_sucudur

Kaynak: Kaos GL