15 Ağustos 2010 Pazar

Tarlabaşı Damada mı Peşkeş Çekiliyor?

İstanbul’un üvey evladı gibi görülen Tarlabaşı yok olma tehlikesi ile yüz yüze. Tarihi Cenevizlilere dayanan Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi kapsamına alındı. 209 tescilli yapı bulunan Tarlabaşı’nda 2 bin 900 insan bu projeden olumsuz etkilenecek.Tarlabaşı’nda Kentsel Yenileme Projesi için açılan ihaleyi Başbakan Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Çalık Holding’e bağlı GAP inşaat şirketi kazandı.

İstanbul’un üvey evladı gibi görülen Tarlabaşı yok olma tehlikesi ile yüz yüze. Tarihi Cenevizlilere dayanan Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi kapsamına alındı. 209 tescilli yapı bulunan Tarlabaşı’nda 2 bin 900 insan bu projeden olumsuz etkilenecek.

Tarlabaşı’nda her dine ve etnik kökene mensup insanları bulabilirsiniz. Yıllarca kardeşçe yaşamayı başaran bu insanlar şimdi yıllardır yaşadıkları evlerinden çıkarılmak isteniyor. Tarlabaşı’nda Kentsel Yenileme Projesi için açılan ihaleyi ise Başbakan Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Çalık Holding’e bağlı GAP inşaat şirketi kazandı.

Kentsel Yenileme Projesi’ni bir an önce hayata geçirmek isteyen Beyoğlu Belediyesi Tarlabaşı hakkında acil kamulaştırma kararı çıkarttı. Ancak kamulaştırma için yeterli maddi kaynağa sahip olmayan Belediye projeyi TOKİ’ye devretti. Büyük bir korkuyla evlerinin ellerinden alınacağı günü bekleyen Tarlabaşı sakinleri şimdi istediği yerde ‘Sosyal konut yapacağım’ diyerek arazi açma yetkisi bulunan TOKİ ile muhatap olmaya başladı. Haksızlığa uğrayan Tarlabaşı sakinleri geçtiğimiz aylarda AİHM’e başvurdu. CHP İstanbul İl Başkanı dün Tarlabaşı’nda basın açıklaması yaparak, Tarlabaşı’nın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın damadına peşkeş çekildiğini iddia etti.

‘BAŞKA GİDECEK YERİMİZ YOK’
20 yıldır Tarlabaşı’nda yaşayan Emine Aktaş, Tarlabaşı’ndan başka gidecek yerleri olmadığını söyledi. “Para da vermiyorlar. Kamulaştıracağız, sizi kovacağız diyorlar” diye konuşan Aktaş, mağdur edildiklerini kaydetti. Evine 40 Bin TL bedel biçildiğini anlatan Aktaş, ancak kendilerinden istenen bedelin ise bu paradan daha fazla olduğunu belirtti. “Biz ay sonun zor getiriyoruz. İstedikleri parayı nasıl ödeyelim” diye soran Aktaş, belediyenin kendilerini yıldırmak için artık çöpleri bile toplamadığını iddia etti.

‘TARLABAŞI'NI PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR’
Beyoğlu Belediyesi’nin Tarlabaşı’nı yandaşlarına peşkeş çektiğini öne süren Bahattin Aydoğdu, “Bizi sokağa atıyor. Benim tapulu malımı elimden alıyor. Burada başbakan da suçlu, belediye de suçlu. Çalık gurubuna peşkeş çektiler. Tarlabaşı sakinlerini yerlerinden yurtlarından ediyorlar. Benim geleceğimi elimden alıyorlar” diye konuştu. Tarlabaşı’nda çok büyük rantın olduğunu kaydeden Aydoğdu, “Burada çok büyük bir rant var. Belediye ve çalık birlikte yürütüyorlar, bundan Türkiye Cumhuriyeti başbakanının da haberi vardır herhalde”dedi.

ÇOK PERİŞAN OLURUZ!
Tarlabaşı’ndan gitmek istemeyenlerden biri de tam 35 yıldır Tarlabaşı’nda oturan Satı Aydın. 25 yıldır lokanta işlettiğini ifade eden Aydın, tapulu evlerinin ellerinden alındığını belirtti. “Kendi haklarımızı savunamıyoruz. 3 tane dükkanım var benim 90 bin lira veriyorlar. Ben yer istiyorum, bana 16 dönüm yer veriyorlar. Çıkmayacağım” diyen Aydın, evleri yıkılırsa çok perişan olacaklarını kaydetti.

BENİM HAKKIMI VERSİNLER
“Benim düzenim var, herkesin, çocuklarımın işi var. Lokantalarda çalışıyoruz. Peki buradan gidersek ne yapacağız” diye soran Bahattin Ergiç bu duruma isyan ediyor. Belediyenin 74.5 metre karelik evine karşılık 37 Bin TL verdiğine dikkat çeken Ergiç, kendisine evi kadar yer verilmesini istedi. Yetkililerin kendileri ile dalga geçtiğini söyleyen Ergiç, “Benim hakkımı versin. Evimi yıkmasın, aynı yerde ev versin. Ama benim evimi elimden almaya çalışıyor” dedi.

Kaynak: Evrensel