28 Ağustos 2010 Cumartesi

İstanbul'da 350'den Fazla Örgüt, Çözümsüzlüğe "Yeter" Dedi

İstanbul Barış Meclisi, 350'den fazla örgütün imzaladığı "İstanbul Yeter Diyor" çağrısını kamuoyuna açıkladı. Örgütler PKK'nin eylemsizlik kararına operasyonların durdurulmasıyla yanıt verilmesini, Kürt sorununun müzakerelerle çözülmesini istedi.


İstanbul - BİA Haber Merkezi

26 Ağustos 2010, Perşembe

İstanbul Barış Meclisi, "silahları susturmak, parmakları tetiklerden uzaklaştırmak, Kürt sorununda demokratik ve adil bir çözüm istemek" için sayısı 350'yi aşan örgüt ve kurumun imzaladığı metni kamuoyu ile paylaştı. Kurumlar, 13 Ağustos’ta eylemsizlik kararı alan PKK'ye, operasyonları durdurarak karşılık verilmesi gerektiğini belirterek Kürt sorununun bir an önce müzakere yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu.


Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıyı açan Barış Meclisi'nden Hakan Tahmaz; "Umutların kırıldığı bir aşamada başlattığımız bu çalışma, PKK'nin 20 Eylül'e kadar sürecek olan eylemsizlik ilanının olduğu bir dönemde yetkililer tarafından duyulur ve silahların susmasına evrilecek bir katkı sunulur. Bu çalışmamız umarım ellerin tetikten çekilmesine yol açar" dedi.


Kürt sorununun barışçıl çözümü için imzalarıyla destek veren 376 kurum adına basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu okudu.


"Çatışmalı ortam halkları her bakımdan yıpratıyor"

Çerkezoğlu, çatışma ortamının halkları "fiziksel, ruhsal, toplumsal ve siyasal bakımdan" yıprattığını belirterek, şunları söyledi:


"40 bin ölüm, büyük bir ekolojik yıkım ve yaşatmaya değil silahlanmaya harcanan milyar dolarlar... Bu çatışma ortamı bizleri ruhsal olarak yıprattı. Öleni ve öldüreni kardeş olan bu topraklardaki bunca cenaze töreni ve yakılan ağıtlar toplumun dokusunda büyük bir tahribat yarattı.


"Bu çatışma ortamı bizleri toplumsal olarak da yıprattı. Saldırganlık ve linç atmosferi yaygınlaşmaya başladı. En temel demokratik etkinliğin dahi bu linç kültürüne muhatap kalabileceği günleri yaşıyoruz.


"Bu çatışma ortamı bizleri siyasal olarak da yıprattı. Yıllardır inkar edilen, askeri operasyonların, silahların çözemediği, 'Asalım'cıların çözemediği, bu haliyle 'açılım'cıların da çözemeyeceğinin anlaşıldığı Kürt sorununda çözümsüzlük dayatmasıyla baş başa bırakılıyoruz. Yeter. Silahları susturmanın, parmakların tetiklerden uzaklaştırmanın zamanıdır."


Çerkezoğlu, Kürt sorununda çözümü siyasetçilere bırakmadan "toplumun aklını ve vicdanını temsil eden tüm güçleri, Kürt sorunundaki ölme ve öldürme kısır döngüsüne yeter demeye" çağırdı.


"Bu ülkede yaşayan akıl ve vicdan sahibi herkesi, 26 yıllık çatışmanın yarattığı travma ve toplumsal gerçekliğimizle yüzleşmeye, birbirimizi anlamaya, acılarımızı paylaşmaya çağırıyoruz. Ve toplumsal birliğimizi inşa etmek üzere birbirimize karşı saygı, kardeşlik, özgürlük, demokrasi, hukuk ve eşitlik temelinde bir araya gelmemiz gerektiğini söylüyoruz."


Açıklamanın ardından "İstanbul Yeter Diyor" afişi asılan sahneye çıkan örgüt temsilcileri, uzun süre alkışlandı. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. (BT)