17 Ağustos 2010 Salı

İki Yılda 21 Kişi Öldü

Zonguldak’ın Çatalağzı Beldesi’nde, Çatalağzı Termik Santrali ile çatısında baz istasyonu yer alan PTT binasının bulunduğu Aydınlar Mahallesi’nde son 2 yılda 21 kişinin kanserden öldüğü iddia edildi.Mahalle sakinleri, kanser tanısı konulmasından korktukları için hastaneye gidemediklerini söylerken, İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili inceleme başlattı.

Çatalağzı Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Alim, 12 bin nüfuslu beldenin bin 500 nüfuslu Aydınlar Mahallesi’de oturanlardan 21 kişinin, son 2 yıl içinde kolon, lösemi, mesane ve göğüs kanserinden yaşamını yitirdiğini söyledi. 15 gün önce 30 yaşındaki bir gencin, bugün de yaşlı bir adamın yine kanserden hayatını kaybettiği belirten Başkan Alim, “Öyle acayip ki aynı aileden bir kaç kişi ölüyor. Burada termik santral var. Santralin külü, havaya, denize bırakılıyor. Artık yaşlılar değil gençler de ölmeye başladı. Vali Bey’e konuyu ilettim. İl Sağlık Müdürlüğü de araştırma başlattı. Bunun nedeni araştırılsın, bize açıklansın” diye konuştu.

Eşi, oğlu ve kayınpederinin kanserden öldüğünü söyleyen 63 yaşındaki Hava Sarı, Önce eşim öldü. Önceden bir hastalığı yoktu. Hastaneye götürdük, 27 günde öldü. Ondan sonra kayınpederim, sonra da oğlum öldü. Görümcemin eşi de aynı şekilde kanserden öldü. PTT binasının üzerinde baz istasyonu var. Bizim evin hemen karşısında. Ondan oluyor” dedi.

Babası, kardeşi ve dedesinin kanserden öldüğünü ileri süren 33 yaşındaki Aysun Demirci ise, “Bu mahallede kanser vakası çok. Bu neden oluyor bilmiyoruz. Lütfen en kısa zamanda çare bulunsun. Çocuklarımız var. Toplu ölümler olacak diye korkuyoruz. Kanser olduğunu bilmeyen birçok hasta olduğunu düşünüyoruz. Doktora gitmeye korkuyoruz, acaba kanser miyiz diye. Çare istiyoruz” diye konuştu.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Birsen Turan, bakanlık ile koordineli bir şekilde 1 ay önce konuyla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi. Şu anda kanserden ölen ve tedavi görenlerin yanında, yaş, meslek ve cinsiyetleriyle ilgili verileri toplamaya çalıştıklarını belirten Dr. Turan, “1 hafta içinde bu çalışmanın tamamlanacağını düşünüyoruz. Ardından da bu olayın nedenleri ve alınacak önlemlerle ilgili bir rapor hazırlayacağız” diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet