5 Ağustos 2010 Perşembe

55 Maymun Kurtarıldı



Hayvan Savunucuları (In Defense of Animals - IDA) adlı uluslararası hayvan koruma ve kurtarma örgütü, Nisan ayında Oxford/New Jersey merkezli AniClin Laboratuvarları'nın iflas etmesiyle ortaya çıkan.


Hayvan Savunucuları (In Defense of Animals - IDA) adlı uluslararası hayvan koruma ve kurtarma örgütü, Nisan ayında Oxford/New Jersey merkezli AniClin Laboratuvarları'nın iflas etmesiyle ortaya çıkan bürokratik krizin kurbanı 55 makak maymununun yardımına koştu.
Maymunlar, kendileriyle aynı kaderi paylaşan 118 beagle cinsi köpekle birlikte toksikoloji deneylerinde kullanılıyorlardı.



Maymunların hayatlarında ilk kez özgürlüğü tattıkları primat koruma alanlarına ulaştırılması için gereken 1700 millik kurtarma misyonunu IDA koordine etti.



IDA başkanı Scotlund Haisley, makak maymunlarına yardım edilmesi için gelen talebi gördüğünde, örgütünden destek sözü aldı. Maymunlar, Hayvan Refahı Sözleşmesi'ne uymadığı defalarca USDA tarafından tesbit edilen bir laboratuvardan gelmekteydiler. Beyin yaralanmaları, invaziv beyin çalışmaları, Ebola virüsü, çarpma, veba ve ilaç sebepli felç gibi deneylerde kullanılmışlardı.



"Bu genç maymunlar paslanmaz çelik kafeslerin parmaklıkları ardında daha on yıllarca acı verici testlere maruz kalacaklardı," diye belirtti Haisley. "Şimdi temiz havada, arkadaşlarıyla ve onlara verilebilecek zararlardan uzakta bir yaşantıları olacak."



Laboratuvar hayvanlarının kurtarılması, New York'ta yaşayan Camille Hankins isimli Win Animal Rights aktivistine, adının açıklanmasını istemeyen eski bir AniClin çalışanından gelen tiyo ile başladı. Care2 adlı blogun sahibi Megan Drake, hayvanların çektikleri eziyetlere "Özgürlük Günü Haftasında Laboratuvardan Kurtarılan Köpekler ve Primatlar" isimli hikayesinde yer verdi. Laboratuvar kapandıktan sonra hayvanların nasıl laboratuvarda mahsur kaldıklarını ve eski çalışanların çitleri aşarak nasıl beagle ve maymunları beslediklerini anlattı.



IDA hayvanları kurtarmak için harekete geçti ve gönüllü avukatları Kathryn Flood'ı hayvanların salıverilmesini görüşmek üzere gönderdi. Hankins', IDA ve diğer aktivist grupların özverili çalışmalarıyla, tüm köpek ve maymunlar Temmuz başlarında salıverildi. Beagle'lar pek çok hayvan kurtarma barınağına yerleştirildi, IDA ise maymunların primat koruma alanlarına götürülmesi için ön ayak oldu. 



25000 dolardan fazla tutan ve 1700 millik bir yolu kapsayan proje ile, IDA çalışanları ve gönüllüleri, makaklardan sekizini Newcastle/OK'deki Mindy's Memory koruma alanına götürdü. Daha sonra Texas'a hareket edildi ve burada Vahşi Yaşamı Koruma ve Rehabilitasyon, Öncelikle Primatlar ve Özgür Doğan ABD, geri kalan maymunları karşıladı.



Geçtiğimiz haftanın sonu itibarıyla, tüm maymunlar yeni evlerinde ve güvendeydiler. Yıllarca birbirlerinden izole edilmiş biçimde tutuldukları paslanmaz çelik kafeslerden kurtulmuşlardı.



IDA websitesindeki blogunda Haisley, maymunların özgürlüğü tattıkları ilk anları şöyle anlatıyordu: "Maymunların dış dünyayı ilk gördükleri esnada benimle birlikte bu olaya şahit olmanızı isterdim. Yeni habitatlarına girdiklerinde, rüzgar tüylerinin arasından geçerken yeşil çimler arasında ellerini gezdirdiler; uzun uzun güneşe baktılar, masmavi gökyüzünü ilk kez gördüler. Zalimce tek başlarına bir yerde tutulmuşlardı ve kendi türleriyle olmazsa olmaz ilişkilerinden mahrum bırakılmışlardı. Şimdi birbirleriyle bağlar kurmaya başlıyorlar ve bu sosyal hayvanların doğal olarak sahip olduğu mahrem, karmaşık ilişkileri örüyorlar."



ÇEVİRİ: BERNA EKAL



Kaynak: http://www.care2.com/causes/animal-welfare/blog/55-monkeys-rescued-from-research-lab



Red Haber



Alıntı: Haber Cumhuriyeti