16 Mart 2015 Pazartesi

Bülten: Azerbaycan Hayvan Katliamına Son Ver!














2015 Avrupa Olimpiyatları için sokak hayvanlarını diri diri yakma görüntüleri uluslararası basına yansıyan Azerbaycan devleti; İstanbul, Ankara ve İzmir'de eşzamanlı protesto edildi. Hak savunucuları katliamın acilen durdurulmasını istedi.

Hayvan özgürlüğü savunucuları, Azerbaycan'da Haziran ayında düzenlenecek 2015 Avrupa Olimpiyatları için sokak hayvanlarını diri diri yakmaya başlayan Azerbaycan devletini protesto etmek için dün İstanbul'daki Azerbaycan Konsolosluğu önünde eylem yaptı. Yaklaşık yüz kişilik grup, "Bakü'de Devlet Köpekleri Yakıyor” pankartıyla yürüdü ve Konsolosluk kapısına yakılan hayvanları temsilen kül döktü.

Aktivistler dün saat 14:00'da Levent'teki Akmerkez Alışveriş Merkezi önünde buluşarak Azerbaycan Konsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca trafiği tek yönlü olarak kapatan aktivistler, "Bakü demek, Katliam Demek", “Azerbaycan Kan Kokuyor” ve “Susma Haykır, Özgürlük Haktır” gibi sloganlarlar attı. Konsolosluk önüne varıldığında çevik kuvvetle karşılaşan gruba emniyet görevlileri tarafından Konsolosluk önünde eylem yapılamayacağı söylendi; kısa süreli tartışmanın ardından aktivistler Konsolosluk önünde eylemlerini sürdürdü.

Basın açıklamasını okuyan Güray Tezcan, 2015 Avrupa Oyunları için yapılan katliamın münferit olmadığını, daha önce 2012 Bakü Eurovision Şarkı Yarışması için de sokak hayvanlarının topluca öldürüldüğünü hatırlattı ve "Medeniyet adına sokak hayvanlarını ortadan kaldıran zihniyet, sadece hayvanlara değil Bakü'de hayvan haklarını gündeme getiren kişilere de şiddet uyguluyor” dedi.

Basın açıklamasının sonunda İstanbul'da çeşitli eylemlerle gündeme gelen 20 bin kapasiteli Kısırkaya barınağından bahsedilerek, hayvanların yerinin şehirden uzak büyük barınaklar değil sokaklar olduğu vurgulandı.

Açıklamanın ardından aktivistler yakılan köpekleri anmak için, Konsolosluk önüne kül yığarken “Hepimiz Hayvanız, Yakmakla Azalmayız” sloganları attı. Bazı eylemcilerin kül üzerine Azerbaycan bayrağı çıkartmalarını koymasının ardından polisler bayrakları topladı.

Hayvan özgürlüğü aktivistleri, bütün hak savunucularını Avrupa Olimpiyatları için yapılan katliamlar durdurulana kadar Azerbaycan üzerinde baskı oluşturmaya ve 2015 Avrupa Oyunları'nı boykot etmeye çağırdı.

Azerbaycan'ı protesto eylemleri, bugün de Tiflis ve Moskova'daki Azerbaycan Konsoloslukları önünde eşzamanlı olarak yapılacak.

Eylem videosu:

https://www.facebook.com/yeryuzuneozgurluk (14.03.2015’te hack’lendi)

















Basına ve Kamuoyuna,

Bugün burada 5 Mart 2015 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleşen, bizlere ve tüm dünyaya gerek çekilen fotoğraflarla, gerekse olay yerinde kaydedilen videolarla ulaşan katliamı, sokak hayvanlarının feci şekillerde öldürülüp yakılmasını protesto etmek ve devletlerin tüm canlılara yönelik imha politikalarını teşhir etmek için bir araya geldik.

Azerbaycan devletinin sokak hayvanlarına yönelik yok etme ve katliam politikası yalnızca 15 Haziran tarihinde Bakü'de açılışı yapılacak olan Avrupa Oyunları ile ilgili değildir. En son yaşanan olaydan önce defalarca kez, kurşunlanmış, öldürülmüş ya da vücuduna isabet eden kurşunlardan dolayı felçli kalmış kedilerin ve köpeklerin fotoğrafları bizlere ulaşmıştır. Geçtiğimiz senelerde bir köpek karnı acıktığı için girdiği bir dükkândan üzerine kızgın yağ dökülerek kovulmuştu. Yakın zamanda bir diğer köpek belediye çalışanları tarafından dövülmüş, gözü çıkartılmış ve asıldığı ağaçtan son anda kurtarılmıştı.

Canlıların ihlal edilen yaşam hakları insanların düşünce özgürlüklerine, düşündüklerini ifade etme haklarına da yönelmiştir. Sokak hayvanlarını "ortadan kaldırılması gereken unsurlar" olarak gören zihniyet, bu bakış açısını insan hayvan ayırt etmeden pratiğe dökmektedir. Bunun somut örneği Bakü'nün muhalif kesimlere uyguladığı tehdit, fiziksel şiddet ve tutuklamalardır. İfade özgürlüğünün hiçe sayıldığı Azerbaycan'da katliamı tüm dünya’ya duyuran hak savunucuları, aktivistler, gazeteciler ve sivil toplum mensupları birer birer tutuklanmaktadır.

Hayvanlara yönelik ihlâller yalnızca Azerbayan'ın özelinde gerçekleşen olaylar olmayıp Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanında hayvanlara yönelik cinsel istismar, tecavüz, zehirleme, barınaklara kapatma, uyutma adı altında öldürme yöntemleri ile kendini göstermektedir. Burada dikkat çekilmesi gereken şey bunun bir devlet ve sistem politikası olduğudur.

Türkiye de bugün Kısırkaya gibi binlerce köpek kapasiteli bir toplama kampı ile karşı karşıyadır. Tüm karşı çıkışlara, tüm protestolara rağmen halkın üstüne basa basa bu dev ölüm kamplarından biri hizmete açılmış, bir diğer proje olan Pendik Barınağı için ise alan tahsisinde bulunulmuştur.

Geçen hafta İstanbul, "Köpek Popülasyonu Yönetim Konferansı"na ev sahipliği yapmış ve biz hayvan hakları savunucularının sert tepkisi ile karşılanmıştı. O konferansta "köpekleri nasıl toplayıp nasıl öldürmeliyiz ile köpekleri neden öldürmeliyiz" in akademik bir dil ile sunumu yapılmış, yeni barınaklar için ürün pazarlama imkânları doğurulmaya çalışılmıştı.

Bizlerin mücadelesi sınırları, bayrakları, ırkları aşan bir mücadeledir. Katliamın ve sömürünün nerde olduğu ya da kim tarafından yapıldığı bu mücadele içindeki gereksiz birer ayrıntıdır. Kendi türü içerisinde kendinden ekonomik ya da fiziksel olarak güçsüz canlıları sömüren, "onlardan daha fazla nasıl faydalanabilirim?"in yollarını arayan patron ağababaların, ağabeylerin, kadına emanet, köpeğe haram diyenlerin, canlıların bedenlerine, yavrularına, sütlerine, derilerine, etlerine, kıyafetlerine, inandıkları ya da inanmadıkları şeylere, dillerine, kültürlerine uzanan, ağaçların dallarına ve meyvelerine kast eden, derelerin yollarına set kuran, ağaç kesip rezidans yapan, ormanları katledip kuşların yuvalarını bozan, kadına ve tavuğa kaç çocuk, kaç yumurta vereceğini baskılatan aynı düzenin patronları, aynı devlet politikalarının ürünüdür. Bu bağlamda bugün İzmir’de İstanbul ile eş zamanlı bir protesto gerçekleşmiş,16 Mart tarihinde ise Rusya’nın başkenti Moskova’da ve Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te İstanbul ile eş zamanlı protestolar gerçekleşecektir.

Tüm devletlerin özelinde Azerbaycan’ın Sokak hayvanlarına ve onların yaşam haklarına ve Azerbaycanlı aktivist arkadaşlarımızın düşünce ve ifade özgürlüklerine uzanan kanlı ellerini, tutuklama tehditlerini teşhir ediyoruz.

Bu eylem, Filistin'de İsrail tankını durdurmaya çalışırken tankın paletleri altında can veren, "Zulüm bizdense ben bizden değilim" diyen Rachel Corrie'nin, buzağıları mezbahaya götüren kamyonun önüne dikilerek yaşamı savunurken ölümü savunan kamyon şoförü tarafından ezilerek öldürülen Jill Phipps'in, özgür ve yeşil yarınlar için sokağa çıkan tüm Berkinlerin anısına adanmıştır.

HAYVANA, İNSANA, YERYÜZÜNE ÖZGÜRLÜK!

#boycott2015EuropeanGames #Baku2015
#STOPKILLINGANIMALS #DOGMASSACRE
#stopkillingtryliving  #dogburning #azerbaijan