27 Ekim 2014 Pazartesi

"Neden Valiliğin İstemediği Newroz Şenliği’ne Katıldınız?"

2012 Newroz Şenliği’ni düzenleyen, eyleme katılan 147 kişi, 2911 Sayılı Kanun’dan yargılanıyor. Dava 10 Kasım’da.


Çeşitli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin desteğiyle 18 Mart 2012 tarihinde Ankara’da yapılmak istenen Newroz Şenliği’ne polis şiddetinden sonra şimdi de “Kanuna aykırı toplantı” ve ihbara rağmen dağılmamak”tan dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği 14 Kasım 2013 tarihli iddianamede, 147 kişi hakkında, 2911 Sayılı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet" iddiasıyla dava açıldığı anlaşılıyor.

Dava 10 Kasım’da

Düzenleme Komitesi başkanı Harun Çakmak, komite üyeleri Ali Özkan ve Erdal Kozan ve topluluğu yönlendirdikleri iddiasıyla Şengül Çelik, Ahmet Aday, Halil Şit, Tuncay Yoğurtçu, Samüt Karabulut, Dilşat Aktaş, Can Türkyılmaz, Hamza Doruk Yıldırım ve Gökhan Asan hapis istemiyle yargılanıyorlar.

Eyleme katılmaktan yargılananlar arasında gazeteci-yazar Temel Demirer de bulunuyor. Yargılama Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 10 Kasım’da görülmeye devam edecek.

Eylemciler ikna edemedi

Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Gökçek’in düzenlediği iddianamede, valilik uyarısına karşın Barış ve Demokrasi Partisi BDP, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) çağrısıyla düzenlenen şenlikte, topluluğu yönlendirmekle suçlanan Harun Çakmak ve Barış ve Demokrasi partisi (BDP) milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nin barikatların kaldırılıp yürüyüşe izin verilmesini istedikleri, bunun Emniyet güçlerince reddedildiği ve topluluğa üç kez uyarı yapıldığı, buna toplulukta “yuh” sesleriyle tepki gösterildiğine yer verildi. Ayrıca, topluluktan Abbas Kat adlı bir kişinin de tahrik edici sözlerle polisleri hedef aldığı ileri sürüldü.

Sokak eylemine hapis tehdidi

İddianamede, “tüm ikazlara rağmen dağılmadıkları” iddia edilen sanıkların 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'nın 32/1 maddesine muhalefet suçunu işledikleri savunuldu.

Aralarından Şengül Çelik ve Tuncay Yoğurtçu’nun da olduğu 12 sanığın, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek" gerekçesiyle 1,5 yıldan 3'er yıla, geriye kalanların ise "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak" suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapisleri isteniyor.

Kaynak: Bianet