21 Kasım 2013 Perşembe

Translar Patronsuz, Pezevenksiz Bir Dünya İçin Sokaktaydı

Ankara'da nefret suçu mağduru transları anmak için düzenlenen eylemde, aktivistler "Bizler sapkın bireyler değil, cinsiyet kimliklerimizle bu yaşamın öznesiyiz. Bizler vardık, varız, var olacağız!" dedi.


Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, 20 Kasım Uluslararası Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü’nde, Ankara Yüksel Caddesi'nde bir basın açıklaması düzenledi.

İnsan Hakları Anıtı önüne mumlar bırakan eylemciler "Tanınma yoksa barış da yok", "Homofobi öldürür", "Patronsuz, pezevenksiz bir dünya istiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamaya katılanlar adına konuşan Selay Su, anayasada, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin tanınması gerektiğini belirtti.

"Yaşamın her alanındayız"

"Herkesin eşit ama bazılarının biraz daha eşit olduğu bir dünya düzeni istemiyoruz. Sözde demokrasi paketi ile çıkan nefret saikiyle işleyen suçlarla ilgili düzenleme yapılacağının söylenmesine rağmen cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimin yok sayılmasını içimize sindiremiyoruz."

"Bugün nefret cinayetlerine sessiz kalmak, ötekilerin sistematik biçimde katledilmesine onay vermektir" diyen Su, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bizler bir grup hasta ya da sapkın bireyler değiliz. Cinsiyet kimliklerimizle bu yaşamın öznesiyiz. Sokaklarda, caddelerde, alanlarda, parklardayız. Yaşamın her alanındayız. İki yüzlü ahlak temsilcilerine söyleyeceğimiz son sözümüz: Vardık, varız, var olacağız!"

2013’de 238 trans öldürüldü

Transgender Europe raporuna göre, son bir senede dünyada 238 trans birey nefret cinayetleri nedeniyle hayatını kaybetti.

Türkiye’de ise 2013’te beş trans birey; 2008-2013 arasında 34 trans birey öldürüldü.

Kaynak: Bianet