24 Kasım 2013 Pazar

Bir Yıllık Çetele: Şiddetin Faili Evde

Son bir senede erkekler 189 kadın öldürdü; 179'una tecavüz etti. Boşanmak istediği için en az 25 kadın öldürüldü, 19'u yaralandı. Tecavüz vakalarının en sık yaşandığı mekan sokak değil, ev oldu.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler son bir senede* 189 kadın öldürdü; 179 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 205 kadına şiddet uyguladı/yaraladı.

Birçok kadın boşanmak istedikleri için kocalarınca öldürüldü. Koruma tedbir kararları bile kadınları koruyamadı.

Kadınların çoğunluğu tanıdıkları erkeklerce tecavüze uğradı. Tecavüz olayları en çok sokakta değil, evde yaşandı.

Boşanma tabusu öldürüyor

Kadınların en az 25’i yani yüzde 13’ü boşanmak istedikleri için öldürüldü. 19’u, yani yüzde 10’u boşanmak istedikleri için şiddet gördü.

Ayrıca bir kadın boşanma davasında şahitlik yaptığı için öldürüldü. Üç kadın boşanma davası açtıkları kocaları tarafından tecavüze uğradı.

Koruma kararları koruyamıyor

6284 nolu Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamındaki koruma kararları kadınları koruyamadı.

Öldürülen kadınlardan yüzde 14’ü, yaralanan kadınların yüzde 10’u koruma tedbir kararı çıkartmış ya da çıkartılması için başvuruda bulunmuştu.

Tecavüzcü evimde!

Kadınlar en çok tanıdıkları erkeklerce tecavüze uğradı. Bir senede basına yansıyan 179 tecavüz olayının yüzde 55’inde kadınlara tanıdıkları erkekler tecavüz etti.

Tecavüz vakalarının en sık yaşandığı mekan sokak değil, ev oldu.

Tecavüzlerin yüzde 38’i evde, yüzde 30’u sokakta, yüzde 24’ü kadınların alıkonulduğu mekanlarda, yüzde 6’sı hizmet alınan mekanlarda (hastane, kuaför, otel vs), yüzde 2’si işyerinde yaşandı.

(*) Bu rapor, 1 Kasım 2012 - 1 Kasım 2013 dönemini kapsamaktadır.

Kaynak: Bianet