15 Kasım 2013 Cuma

"Gezi'deki hukuksuzlukları takip edeceğiz"

Gezi Parkı Müdahalesine Karşı Hukuki İzleme Grubu, polis şiddeti ve hukuksuzlukların takipçisi olacaklarını yineledi.


Gezi direnişinde polislerin orantısız şiddeti ve hukuk dışı uygulamalara karşı Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu başkanlığında akademisyenler ve avukatlar tarafından oluşturulan ve DİSK, İstanbul Tabip Odası ve Adli Tıp Uzmanları Derneği tarafından desteklenen hukuki izleme grubu İstanbul Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda 31 Mayıs'tan itibaren Gezi direnişi ile birlikte gelişen toplumsal muhalefete karşı girişilen saldırı ve hukuksuzluklara ilişkin değerlendirme içeren bir rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Basın toplantısına Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Taner Gören, Dr. Ali Çerkezoğlu, Av. Erkut Güzel, Av. Arzu Sun Becerik katıldı.

'HEKİMLER SÜRECİN MUHATABI VE MAĞDURUDUR'

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, meslek örgütü ve hekimler olarak yaşanan sürecin muhatabı ve mağdurları olduklarını, bu bağlamda Hukuki İzleme Grubu'na destek verdiklerini belirtti.

Hukuki İzleme Grubu adına söz alan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu grubun kuruluş amacının 31 Mayıs 2013'den itibaren, Gezi direnişi birlikte yaşanan saldırılar ve hukuk ihlallerini takip edebilmek olduğunu söyledi.

'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Kaboğlu bu süreçte ve sonrasında kolluk güçlerine karşı etkili bir soruşturma yapılamadığını ve toplumun işlenen suçlara rağmen bir cezasızlık durumuyla karşı karşıya bırakıldığını belirtti. Bugüne kadar hukuksuzluklar karşısında bir çok suç duyurusunda bulunduklarını ve bundan sonra da sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Av. Erkut Güzel ise Taksim Dayanışması üyelerine yönelik gözaltı sürecinde de polisin kişiden delile ulaşmaya çalıştığına, Gezi sürecinde bağımsız yargının işlemediğine inandıklarını ama yine de yapılan gözaltılar ve polis tarafından zarar gören insanlar için tazminat davası açacaklarını belirtti.

Av. Arzu Sun Becerik de AKP'ye muhalefet edenlerin bütün demokratik haklarının yasadışı ilan edildiğini, eylemcilerinse topluma karşı suçlu gösterildiğini, buna karşılık demokratik haklarını kullanırken ölen ve yaralananlar için polisin işlediği suçlarda soruşturma açılmaması, meslekten el çektirilmemesi gibi durumların olduğunu kaydetti.

Avukat Becerik, mahkeme süreçlerinde ise başka şehirlere taşınan duruşmalar, dava tarihlerinin arasını kısaltmak gibi uygulamalarla toplumsal muhalefetin davaları takibinin engellemesinin hukuksuzluk olduğunu belirtti. Yaşanan sıkıntılara ve engellemelere rağmen sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu ise Gezi direnişinin hak talebine dayalı, cesaretli bir çıkış olduğunu, engelleme ve bastırmaya dönük tüm hukuksuzluklara rağmen bu ülkede demokrasi mücadelesinin hükümetin düşündüğüne kıyasla çok daha köklü ve güçlü olduğunu dile getirdi. Çerkezoğlu, bundan sonra da daha güçlü bir şekilde demokrasi mücadelesine devam edileceğini söyledi.

Kaynak: ETHA