2 Nisan 2013 Salı

“Gerçek Sorumlular Yargılanmıyor”

Beş mahpusun yanarak ölmesiyle ilgili davada bilirkişi raporuna göre olayda ağır ihmal var. Avukat Edemen, rapora rağmen asıl sorumlu olan Adalet Bakanlığı’na suç duyurusu taleplerinin reddedildiğini söyledi.


Beş mahpusun ring aracında yanarak ölmesiyle ilgili görülen davada, bilirkişi raporu olayda ağır ihmaller dizisi olduğunu tespit etti.

Avukat Necdet Edemen, bianet’e yaptığı açıklamada, “rapora göre ring aracının tasarımının hatalı ve yakıtın standart dışı olduğunun belirlendiğini buna rağmen birincil derecede sorumlu olan Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusu yapılması talebini mahkemenin reddettiğini” söyledi.

“Olumlu bir rapor”

Kayseri’de 16 Eylül 2011’de beş tutuklu ve hükümlünün içinde bulunduğu ring aracında yangın çıktı. Aracın içindeki hücrelerde kilitli bulunan ve elleri kelepçeli durumdaki tutuklu ve hükümlüler Abdülsettar Ölmez (35), Sinan Aşga (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) yanarak yaşamını yitirdi.

Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aracın şoförü C.S ile astsubaylar İ.B. ve M.K'nin tutuksuz yargılandığı davanın ikinci duruşması dün görüldü. Duruşmada Gazi Üniversitesi’nden üç uzmanın hazırladığı bilirkişi raporu okundu.

Edemen, raporda üç ayrı tespit yapıldığını anlattı:




“Raporda, aracın nakil esnasında yakıt aldığı Ahlat ve Elazığ'daki istasyonlardan alınan yakıtın standart dışı olduğu ifade edildi.”

“İkinci tespit, aracın tasarımının hatalı olduğu, acil çıkış kapısının bulunmadığı, aracın soğutma sisteminin uzun yolculuklarda yetersiz olduğuydu. Ayrıca şoförün de arızalı aracı ısrarla sürerek kazaya sebep olduğu açıklandı.”

Avukat Edemen, bilirkişi raporuyla ağır ihmaller dizisinin saptandığına dikkat çekti:

“Tam beklentilerimizi karşılamasa da olumlu bir rapor. Rapora atıf yaparak, aracın tasarımını yaptıran ve onaylayan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü çalışanlarından sorumluluğu olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ettik. Standardı olmayan bir yerde akaryakıt alınmasının sorumluluğu da bakanlıktadır. Ancak mahkeme suç duyurusu yapmayı reddetti.”

“İnsan öldürmeden yargılanmalılar”

İddianameye göre, sanıkların “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ancak Edemen, sanıkların ve gerçek sorumlu olan bakanlık yetkililerinin, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 83. maddesi uyarınca, “ihmalli davranışla insan öldürme” suçundan cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi.

“Şoför ve jandarma da tabii ki sorumlular ancak, Türkiye’nin 20 iline mahkum dağıtmış, sürekli bozulan ve bakımı yaptırılmayan bir aracın denetlenmeden yola çıkarılmasını bakanlık onayladı.”

“Mahpuslar, acil çıkış kapısı olmayan hücrelerde elleri kelepçeli biçimde yanarak öldüler. Bunun sorumluluğu tabii ki bakanlıktadır.”

“Eziyet çekecek şekilde taşınmaları, uluslararası kanunlara da aykırı. Ring aracının ışıklandırması ve havalandırması da yok. İnsan haklarının asgari standartları güvenlik sebebiyle ihmal edilmiş.”

Edemen, “Eğer mahkeme suç duyurusu yaparsa, isimlerin bizzat sorumluların kim olduğu da ortaya çıkar” dedi.

Savcılık sorumluların tam olarak açıklanmadığı gerekçesiyle ek bilirkişi raporu istedi. Sonraki duruşma 19 Haziran’da.

Kaynak: Bianet