17 Nisan 2013 Çarşamba

Cennette Hayvan Katliamı

Her yıl turizm mevsiminin açılmasıyla birlikte Antalya’nın Çıralı ve Olimpos ilçelerinde zehirlenerek öldürülen hayvan katliamına dur demek isteyen Türkiye’nin çeşitli illerinden pek çok hayvan hakları savunucusu 21 Nisan Pazar günü saat 14:00’da Olimpos’ta buluşarak katliamı protesto edecek.


Olimpos’ta Ekim ayından itibaren ormanlık alana bırakılan zehirli yiyecekleri yiyen çok sayıda köpek, kedi ve tavuğun ölmesi üzerine hayvan hakları savuncuları zehirlenmelerinin önüne geçmek için suç duyurusunda bulundu. Pek çok sayıda dernekte imza kampanyası başlattı.

Olimpos’taki Dostluk Gemisi Derneği bu suça sessiz kalmamak için bölge halkını, esnafı,ve aktivistleri eyleme çağırarak açıklamada bulundu:“Doğası ve canlılarıyla tanınan Olympos’ta hayvanları yok etmek yeni bir şey değil, hatta yıllardır düzenli olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında tekrarlanıyor. Kedi ve köpek yavruları ya ölmeleri için ormana atılıyor ya da zehirli tuzaklar kuruluyor. 5 ayda 3 kez toplu zehirlenme oldu bu yüzden buna bir son vermek için kampanya başlatarak katliamı tüm Türkiye ile paylaşmak istedik. Yıllardır yaptırımsız kalan hayvan katliamlarının son bulması için yetkili kurumların derhal harekete geçmesini istiyoruz.” dedi.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği ise insan kültürünün doğayla kurduğu ilişkinin turizm gibi para odaklı bir sistem üzerinden yürüdüğünü belirterek “Antalya'da ve diğer turizm yörelerinde 'modern' şehirler imajı yaratmak adına yapılan bu katliamlar kabul edilebilir değil. Bu katliamların aydınlatılması ve faillerin ortaya çıkarılması için gerekli mercilere başvurularımızı yaptık ancak ümitli değiliz. Yıllardır tatil bölgelerindeki katliam haberlerini duyuyoruz, suç duyuruları yapılıyor fakat çoğu zaman delillerin ortada olmasına rağmen suçlular cezalandırılmıyor. Türk Ceza Kanununda ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasasında hayvanların can değil mal olarak görülmesi ve de hayvanlara karşı işlenen suçların Kabahatler Kanunu dahilinde değerlendirilip idarî para cezaları ile geçiştirilmesi en büyük yasal boşluk olsa da yaşam biçimlerimizdeki, insan kültüründeki boşluk,tepkisizlik daha vahim. Eğer işin ucunda ekonomik bir kazanç varsa, hayvanlara yapılanlar çok kolay meşrulaştırılabiliyor. Bu yüzden insanın doğayla kurduğu ilişkisi eleştirilmeli ve toplumsal dönüşüm için doğayla bütünleşik yaşamın adımları atılmalı. İnsanın doğayı kendisine düşman görmemesi için çalışmalar başlatılmalı. Bu yüzden bu katliamların önüne geçmek için devletin ve yöre halkının ekonomi adına yaptıklarını gözden geçirmesi gerekiyor.” dedi.

Bölgede yaşayan Erdem Şenyer “3 yıldır Çıralı’da yaşıyorum, 3 köpeğim de zehirlenerek öldürüldü” derken Nejla Öztürk 5 yıldır Çıralı’da yaşadığını ve son 5 ayda 3 kez toplu zehirlenme olduğunu söyleyerek katliamın hızla arttığını söyleyerek suçluların bulunmasını istedi.

İmza kampanyasına ulaşmak için tıklayın.