2 Nisan 2013 Salı

Artvin'de 4 Bin Hektarda Maden Arama

Artvin'de halk su kaynaklarının olduğu alanın madenciliğe açılmasına tepkili. Yeşil Artvin Derneği Başkanı, aynı bölgede daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemenin şimdi bunu reddettiğine dikkat çekti.



Artvin'de yaklaşık 4150 hektarlık alanın madenciliğe açılmak istenmesine halk tepkili.

Yaklaşık çeyrek asırdır Cerattepe'de 250 hektarlık alanda maden aramasına karşı mücadele veren ve sonunda 2008'de hukuki süreci kazanıp şirketi bölgeden uzaklaştıran yöre halkı yeniden mücadeleye başladı.

2012'de Özaltın şirketine verilen ihlale sonucu Cerattepe ile beraber şehir merkezinin yukarısındaki mahalleleri, Kafkasör Yaylası'nı ve Genya Dağı'nı da kapsayan yaklaşık 4150 hektarlık alan madenciliğe açılmak isteniyor.

Bu alanda altın, bakır, çinko, gümüş madenciliği yapılmak isteniyor.




"Tüm su kaynakları kirlenecek"

Halk, madenlerin işletilmek istendiği bölgenin Artvin şehir merkezinin tüm su kaynaklarını üreten ve toplayan ormanlarla kaplı olduğunu ve tüm su kaynaklarını kirleteceğinden endişeli.

Hatila Milli Parkı’na bitişik olan alan, Ocak 2013'te Bakanlar Kurulu kararıyla "Turizmi Geliştirme ve Koruma Alanı" ilan edildi. Bununla beraber, bir yanı Atabarı Kayak Merkezi, bir yanı da Kent Ormanı olan ruhsat sahası, ekolojik olarak uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış bitki ve hayvan türlerini barındıran çok önemli bir bölge.

"Aynı mahkemeden iki farklı karar"

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, bölgenin tekrardan madenciliğe açılmak istendiğini duyduklarında Artvin'den AKP dahil tüm siyasi partilerin birleşerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile görüştüklerini aktardı.

"Bakan, 'Bir inceleyelim altı mı üstü mü daha zengin ona göre karar verelim' dedi. Bir hafta sonra hiçbir inceleme yapılmadan kocaman bir alan ihaleye verildi."

Konuyla ilgili açtıkları yürütmeyi durdurma davasının Rize İdare Mahkemesi'nce reddedildiğini söyleyen Karahan, "Aynı mahkeme 2008'de aynı bölge için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şimdi değişen ne? Biz yine aynı gerekçelerle karşı çıkıyoruz" dedi.

Atık depoları da yapılacak

Ayrıca bölgede ihaleyi alan şirket, dört adet ağır metallerle dolu atık havuz yapmak istiyor. Bu atık havuzları Artvin’in tam çatısında yüksek eğimli, sarp ve engebeli bir arazi yapısına sahip olan ve yüksek heyelan riski taşıyan bir bölgede yapılmak isteniyor. Bunun hem doğal kaynakların kirlenmesi hem de şehir merkezinde yaşayanlar için ciddi tehlikeler barındırdığına dikkat çekiliyor.

"Yaşam alanları yok olacak"

Bölge halkı madenciliğin zararlarına şöyle dikkat çekiyor:

* Madenin taşınması için kilometrelerce yol yapılacak; doğal yaşam alanları yol ve şantiyeye dönüşecek.

* Maden alanında yapılacak dinamit patlatmaları ile heyelan riski zaten yüksek olan Artvin'de heyelan ve toprak kaymaları daha da artacak.

* Kafkasör Turizm merkezi cazibesini yitirecek ve 30 yıldır orada yapılan festival tehlikeye girecek.

* Maden çıkarma ve taşıma işlemleri sırasında ağır metal yüklü toz bulutları doğaya, tarıma, insanlara ve  arıcılığa zarar verecek.

6 Nisan'da miting var

6 Nisan'da maden aramaya karşı "Altında da Dokunma Üstüne de" sloganıyla saat 12:00'de Merkez Camii önünden Kapalı Otopark alanına yürünerek miting yapılacak.

Kaynak: Bianet