23 Kasım 2011 Çarşamba

KCK Operasyonuna Karşı Avukat Dayanışması

Avukatlar, KCK operasyonunda meslektaşlarının gözaltına alınmasını protesto etmek için cübbeleriyle Galatasaray Meydanı'na yürüdü.


Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında dün (22 Kasım) 70 avukatın gözaltına alınmasını protesto eden avukatlar Galatsaray Meydanı'na yürüdü; gözaltındaki avukatların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Saat 18.00'da İstanbul Barosu'nun önünde toplanan yüzlerce avukat, üzeri yazısız siyah bir pankart açarak cübbeleriyle, "Baskılar bizi yıldıramaz", "İşte AKP işte faşizm", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları eşliğinde Galatasaray Lisesi önüne yürüdü.

"Onlara bu emri veren Başbakandır"

Galatasaray Meydanı'nda konuşan avukat Ercan Kanar, son üç yıldır devam eden KCK operasyonlarıyla, Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) siyasetçilerin siyaset dışına atılmasının hedeflendiğini söyledi.

"İnsan haklarından yana, dillerin, dinlerin eşitliğinden yana, Kürtlerin haklarını savunan hukukçu meslektaşlarımızın bürosu yasalar çiğnenerek zorba yöntemlerle aranmış, arkadaşlarımız gözaltına alınmıştır.

"Onlara bu emri veren zaten bağımsız ve tarafız olmayan bu yargının hukukun alfabesini de aslında ayaklar altına alınmasını sağlayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin kendisidir ve özellikle de Başbakandır."

"Gizlilik kararı ile ne gerekçe sunulmuyor"

Avukatlar adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan avukat Sevinç Sarıkaya, gözaltına alınan avukatların tamamının Abdullah Öcalan'ın avukatlığını üstlenen kişiler olmasına dikkat çekti.

Gözaltındaki avukatların yasal haklarının çiğnendiğini söyleyen Sarıkaya, "gizlilik kararı" bahanesiyle devletin ne bir gerekçe sunduğunu ne de gözaltındakilerle görüşülmesine izin verdiğini belirtti.

Halkların Demokratik Kongresi Yürütmesi adına konuşan Prof. Dr. Gençay Gürsoy ise, yaşananların faşist bir dönemin yaklaştığı izlenimi verdiğini, söyledi ve "Artık hiçbirimizin güvencesi yok" dedi.

Ankara'da da Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar Yüksek Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde, meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz,  "Bugün burada olan bizler, iktidarın doğrudan hedefi durumundayız. Ancak dün olduğu gibi yarın da toplumsal muhalefetin yanında olmaya, haklarımız ve geleceğimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

* Bu haberi sendika.org ve Fırat Haber Ajansı'ndan (ANF) derledik.

Kaynak: Bianet