19 Kasım 2011 Cumartesi

Mertcan ve Yiğiter "Şiddete Sessiz Kalmama Suçlamasına" Direniyor

Ankara'da karısına şiddet uygulayan kocaya müdahale ettiği için ceza alan Mertcan ve Yiğiter, Adalet Bakanlığı'nın Kanun Yararına Bozma yoluna gidebilmesi için engelleri ortadan kaldıracak bir kanun değişikliği önerisinde bulundu.


Ankara'da karısına şiddet uygulayan kocaya müdahale ettiği için üç ay 10 gün hapis cezası alan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlileri Hakan Mertcan ve Cenk Yiğiter, Adalet Bakanlığı'na ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na e-posta göndererek bir kanun değişikliği önerisinde bulundu.

"Hakkımızda verilen 'kadına karşı şiddete sessiz kalmama suçu' ile ilgili mahkeme kararına karşı temyiz yolu kapalı" diyen araştırma görevlileri, mahkemenin "hükmün açıklamasının geri bırakılması kararından" dolayı temyize gidemediği için geçtiğimiz haftalarda Adalet Bakanlığı'nın Kanun Yararına Bozma yolu işletmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na çağrıda bulunmuştu. Ancak Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararlarına karşı Kanun Yararına Bozma usulünün işletilmesinin Yargıtay Kararları ile önüne geçildiğini belirten Mertcan ve Yiğiter, Adalet Bakanlığı'na ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na tekrar e-posta göndererek bir kanun değişikliğiyle bu durumun engellenebileceğini belirtti.

Mertcan ve Yiğiter, Kanun Yararına Bozma'yı düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 309. maddeye bir ekleme yapılmasını önerdi.

Bakanlıklara gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

"Avukat ve hakimlerle yaptığımız görüşmelerde, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kurumunun amacına aykırı bir biçimde, hakimler tarafından temyiz incelemesinden geçmeksizin dosya kapatmanın bir yolu olarak işlev kazandığı görülmektedir.

"Bazı hakimler, beraat ya da mahkumiyet hükmü vermek yerine, olaylarda ceza tespit edip hükmün açıklanmasını geri bırakmakta; böylece Yargıtay incelemesinin önünü kapadığı gibi; ayrıca sicillerinin temyiz sonuçlarına göre olumsuz etki görmesinin de önüne geçtiklerini düşünmektedirler."

"Alt derece mahkemelerinin, kamu vicdanını son derece rahatsız edecek, kanuna ve adalete aykırı olarak verdikleri kararlar, temyiz incelemesinden geçmediği gibi; Yargıtay Kararları dolayısıyla Kanun Yararına Bozma usulü ile de Yargıtay önüne gelememektedir."

"Bu sebeple CMK 309. maddede bir değişiklik yapılması zaruri görülmektedir."

"Maddenin ilk fıkrasına yapılacak bir ekleme ile bu sorunun önüne geçilmesi mümkündür:"

"Hâkim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar, açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen veya açıklanan hükümde hukuka aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanlığı, o karar veya hükmün Yargıtayca bozulması istemini, yasal nedenlerini belirterek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı olarak bildirir."

Kaynak: Bianet