8 Şubat 2011 Salı

Güler ve Cerrah'a Soruşturma: Dink'i Neden Korumadınız?

Dink cinayetiyle ilgili dönemin yetkilileri Güler, Cerrah ve Akyürek ve 27 kişi hakkında soruşturma açıldı. Avukat Bakırcıoğlu, soruşturmanın AİHM kararından sonra yineledikleri şikayetlerle ilgili olabileceğini söyledi.

Gazeteci Hrant Dink cinayeti işlediğinde İstanbul Valisi olan Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü olan Celalettin Cerrah ve Trabzon Emniyet Müdürü olan Ramazan Akyürek ve 27 kişi hakkında soruşturma açıldı.

Soruşturmayı doğrulayan Dink Ailesi'nin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, bianet'e Dink cinayetinde sorumluluğu olabilecek tüm yetkililer hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye'yi mahkum eden kararının kesinleşmesinden sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na duyurusunda bulunduklarını hatırlattı; "soruşturma bu kapsamda gerçekleşmiş olabilir. Şu an itibariyle tüm boyutlarını bilmiyoruz" dedi.

17 Ocak 2011 tarihli dilekçede Güler, Ceraah ve Akyürek dışında Ergun Güngör, Ahmet İlhan Güler, Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin, Özcan Özkan, Reşat Altay, Engin Dinç, Faruk Sarı, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhittin Zenit, Mehmet Ayhan, Hüseyin Yılmaz, Metin Yıldız, Ali Oğuz Çağlar, Ali Öz, Hüsamettin Polat, Gazi Günay, Gökhan Aslan, Hacı Ömer Unalır, Uğur Erdoğan, Önder Aras, Trabzon Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubes, ve Trabzon Jandarması görevlilerinin de yargılanması istenmişti.

Avukat Fethiye Çetin de, soruşturma haberiyle ilgili "Bu son derece iyi, olumlu bir gelişmedir. Umarım bunun sonucu gelecek'' diye konuştu.

Haftalık Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink 19 Ocak 2007'de gazetesinin Şişli'deki binasının önünde öldürülmüştü. (EÖ)

Kaynak: Bianet