20 Nisan 2014 Pazar

633 çocuk ölmeyebilirdi

Gündem Çocuk Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de 2013 yılında en az 633 çocuk önlebilir sebeplerden dolayı yaşamını yitirdi.



Gündem Çocuk Derneği'nin 23 Nisan öncesi açıkladığı rapora göre 633 çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Rapora göre sağlık, bakım, eğitim gibi kamu hizmeti alırken en az 21 çocuk, yargısız infaz sebebiyle en az 4 çocuk, kara mayınları ve askeri mühimmat sebebiyle en az 5 çocuk,15 yaşındaki Berkin Elvan gibi toplumsal olaylar sırasında en az 3 çocuk, 9 yaşındaki Mert Aydın gibi şiddet sebebiyle en az 41 çocuk, 13 yaşındaki Ahmet Yıldız gibi iş cinayetleri sebebiyle en az 89 çocuk, 3,5 yaşındaki Pamir gibi kentsel ve kırsal alanda en az “101 çocuk” yaşamını kaybetti.

Gündem Çocuk Derneği, rapor için yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Ölüm ve çocuk yan yana anılması bile zor iki sözcükken 2013 yılında da ne yazık ki Türkiye’de, 633 çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı yaşamını yitirdi.

Haydar Ergülen’in de dediği gibi bir çocuğun ölümünün yalnızca kendi ölümü olmadığını, bundan sonraki çocukların ölümlerini bize haber verdiğini ne yazık ki biliyoruz. 2012 yılında yaşam hakkı ihlaline uğrayan en az 609 çocuk, 2013 yılında yaşamını kaybedecek 633 çocuğun haberini veriyordu bize.

Çocukların yaşadıkları ihlallerin üstü örtülmeye devam edildikçe, sorumlular cezasız bırakıldıkça, olanlardan dersler çıkartmak ve acil yapısal önlemler almak yerine her bir olayı münferit olaymış gibi gösterdikçe, her bir çocuğun ölümünün bir başka çocuğun ölümünü haber verdiğini biliyoruz.

1 Ocak 2013 – 31 Aralık 2013 tarihileri arasında yaşanan ölümle sonuçlanan yaşam hakkı ihlallerine yer verilen raporda yer alan bazı veriler şöyle. 2013 Yılında;

6 yaşındaki Efe Boz gibi sağlık, bakım, eğitim gibi kamu hizmeti alırken “en az 21 çocuk”;

13 yaşındaki Uğur Kaymaz gibi yargısız infaz sebebiyle en az 4 çocuk,

14 yaşındaki Ceylan Önkol gibi kara mayınları ve askeri mühimmat sebebiyle en az “5 çocuk”,

15 yaşındaki Berkin Elvan gibi toplumsal olaylar sırasında en az “3 çocuk”,

9 yaşındaki Mert Aydın gibi şiddet sebebiyle en az “41 çocuk”,

13 yaşındaki Ahmet Yıldız gibi iş cinayetleri sebebiyle en az “89 çocuk,”

3,5 yaşındaki Pamir gibi kentsel ve kırsal alanda en az “101 çocuk” yaşamını kaybetti.

Harekete geçmemiz için daha kaç  çocuk ölmeli?

Bu yılın sonunda yine benzer çocukların isimlerini anarak,  benzer bir tabloyla karşılaşmamak için kamuoyunu konuya sahip çıkmaya ve Devlet yetkililerini ve hükümeti bir an evvel harekete geçmeye çağırıyoruz. Kaybedecek zamanımız da tahammülümüz de yok!"

Kaynak: Yarın Haber