20 Ocak 2011 Perşembe

Hrant için adalet için 4. kez buluştuk


Hrant Dink, ölümünün 4. yılında arkadaşları ve sevenleri tarafından Agos Gazetesi önünde düzenlenen törenle anıldı. Törene katılanlar sık sık "Hepimiz Hrant, hepimiz Ermeniyiz", "Hrant için, adalet için" sloganları attılar.

Katledilişinin 4. yılında Hrant Dink için Agos Gazetesi önünde yapılan anmaya yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Anma töreni, önceki yıllarda olduğu gibi Dink'in vurulduğu saat olan 15:00'te başladı.

Halaskargazi Caddesi'ndeki Agos Gazetesi'nin önünde düzenlenen törende, ellerinde "4 yıldır yargı yok", "4 yıldır meclis yok" yazılı dövizler taşıyan topluluk, sık sık "Katil devlet hesap ver", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant", "Hepimiz Hrant, hepimiz Ermeniyiz", "Hrant için, adalet için" sloganları attı.

Törenin başladığı an saygı duruşunda bulunuldu ve Hrant'ın bir konferansta yaptığı ses kaydı topluluğa dinletildi. Törende katılımcılar adına konuşan Tolumsal Bellek Platformu üyelerinden, gazeteci Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, büyük bir aile olarak 4. kez bir araya geldiklerini söyledi.

"Artık akraba olduk" diyen İpekçi, "Kardeşimiz Rakel'in dediği gibi bizi acılarda akraba ettiler. Böyle anma günlerinde bazen biz asıl konudan daha uzaklara savruluyoruz. Direnişi simgeleyen sözlerimiz mahkeme kapılarına gelince dışarıda kalıyor. Bazı resmi kurum ve kişilerin çok örgütlü bir planla canından ettikleri Hrant Dink'in can hakkını biz buradan ailece savunabilir miyiz dersiniz? Savunduğumuzu sanırız ama sözde kalır. Sözde kalmasa artık, somut bir savunma olsa" diye konuştu.




İpekçi, Hrant Dink'in oğlu Arat Dink'in geçen yıl söylediği sözlerin herkesin kulaklarında olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz sadece mezarlıklara ve mahkemelere gidiyoruz. O da tabi eğer varsa. Kin ve intikam duygularıyla gitmiyoruz. Yüzleşmek için, gerçeği bütün boyutlarıyla görebilmek için gidiyoruz. Bu tür cinayetler bir daha asla işlenmesin. Gelecek kuşaklar böyle bir utançla yaşamasın. 4 yıldır sorduğumuz sorular hala havada. Artık öğrendiğimiz bir şey var. Bu tür cinayetleri artık siyasi cinayet, linç, katliam gibi sözlerle tanımlamayacağız. Çünkü var olan yasalar şimdilik yetersiz kalsa da bunların insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamına girdiğini biliyoruz. Meçhulden kurtulduk, artık bir adımız var. Adımızı biliyoruz ama bu cinayetleri kimlerin aydınlatacağını bilmiyoruz. Bilmek istiyoruz, görmek istiyoruz. Hrant için, adalet için."

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hrant 4 yıldır yüzü koyun yerde yatıyor. Ne yazık ki kaldıramadık Hrant'ı" dedi.

Birdal, çok üzgün olduğunu ifade ederek, "Hrant'ın failleri belli, katilleri belli. Bunun birinci derecede faili devlet. Umuyorum gelecek yıl buraya yine başımız eğik gelmeyiz. Hrant'ı saygıyla anıyorum" diye konuştu.
Törene katılanlar, Agos Gazetesi binasının önünde Dink'in öldürüldüğü yere, kalp şeklindeki çelenge kırmızı karanfiller bırakarak mum yaktı.

Rakel Dink, tören sonunda sandalyeye oturarak bir süre çelengin yanında duran yazar Vedat Türkali'nin yanına giderek selamlaştı ve kısa süre sohbet etti.



Zaman zaman "Fırat" türküsü ve Ermenice türkülerin çalındığı törende, Agos gazetesi binasına ve çelengin üzerine "4 yıldır yüzleri yok, yürekleri yok" ve "4 yıldır Hrant yok" ile Hrant Dink'in resminin yer aldığı siyah afişlerin asıldı.


Dink ailesine destek olmak için anma törenine Ahmet Kaya, Sabattin Ali, Doğan Öz, Necdet Bulut, Abdi İpekçi, Cevat Yurdakul ve Uğur Mumcu'nun ailleri de katıldı. Agos önündeki anma töreni saat 15:30'da sona erdi. Akşam ise saat 19:00'da Taksim Meydanı'nda toplanacak olan Hrant'ın arkadaşları, Galatasaray Meydanı'na kadar meşalelerle yürüyerek adalet isteklerin bir kez daha tekrarlayacaklar.


Kaynak: Farklihaber8.com