9 Aralık 2010 Perşembe

Loç Vadililer HES Şirketi Önünde Oturma Eyleminde

Kastamonu Loç köylüleri, vadilerinde yapılmakta olan HES’e karşı şirketin Kabataş’taki binası önünde oturma eylemine başladı: “Şirket hukuksuzca çalışıyor; mahkeme sonuçlanana ve şirket gidene kadar eylemdeyiz. Destek için herkesi bizi ziyarete çağırıyoruz.”

Kastamonu Cide ilçesi Loç Vadisi köylüleri, köylerinde sürmekte olan hidroelektrik santral (HES) inşaatına karşı yapımcı firma Orya Enerji’nin Kabataş’taki şirket binası önünde oturma eylemine başladı.

Bugün (8 Aralık) öğle saatlerinde basın açıklaması için Fındıklı Meclis-i Mebusan Caddesi üzerindeki Orya Han önünde bir araya gelen Loç Vadisi köylüleri “Orhan Yavuz iş makinelerini de alıp vadimizden gitsin; köyümüz bizimdir. İnşaat hukuksuz biçimde sürüyor” dedi; "Katil Orya vadimizden defol", "Cide HES gidecek, Huzur Gelecek" sloganları attı.

Loç Vadisi Koruma Platformu adına konuşan Zafer Kecin “Hukukun üstünlüğüne güvendik; eylemler yaptık, deremiz başında çadır kurup nöbet tuttuk. Peki bu sırada şirket ne yaptı? Dava sürerken binlerce ağacımızı kesti, arazilerimize girdi” dedi ve şöyle devam etti:

"“Acele el koyma” adıyla topraklarımız kamulaştırıldı. Tapu Kadastro müdürlüğü arazilerin bizim olduğunu söylemesine rağmen, iş makineleri arazilerimize girdi. Çıkarılmalarını istedik, hakkında soruşturma açılan biz olduk.”

“İmar planı bile yok; şikayetlere yanıt gelmiyor”

“Meramıza şantiye kurmak istediler, köy rızası olmadan kamulaştırılamayacak meramıza beton döktüler; kolluk kuvvetleri kendi arazimizden bizi kovdu.”

“Orman içerisinden geçen yolların izinleri alınmadı; Bakanlık imar planı ihtiyacı olduğunu söylerken, Kastamonu Valiliği bu planın olmadığını belirtti; Kaymakamlığa başvurduk, yanıt gelmedi.”

Kecin yasal süreçle ilgili belgeleri basınla paylaşarak şunları ekledi:

“Artık yeter diyoruz! Bu feryat yalnız Loç halkının değil, vadilerinde HES yapılmak istenen tüm vadilerin feryadıdır.”

Köylüler şirket önünde destek bekliyor

“Loç halkı olarak Orya Enerji vadimizden çıkana, mahkeme süreci sonuçlanana kadar şirketin önünde bekleyeceğiz. Belki üşüyeceğiz, itilip kakılacağız ama yılmayacağız. Her gün burada olacağız.”

Açıklamanın sonunda vadililer şirket vadiden çıkana ve mahkeme süreci sonuçlanana kadar her gün şirketin önünde bekleyeceklerini duyurdu ve şirket önünde oturma eylemine başladı.

Vadililer, herkesi destek vermek üzere şirket önünde kendilerine katılmaları ve ziyaret etmeleri için çağrı yaptı: “Haftaiçi her gün mesai saatleri boyunca buradayız.”

Loç Vadisi’nde Ümran Boru iştiraki Orya Enerji şirketi Cide HES projesini sürdürüyor. Türkiye’de yapımı süren iki yüze yakın ve projelendirilmiş 2 bin kadar HES projesi bulunuyor. Birçok bölgede açılan davalarda ise projeler hakkında yürütmeyi durdurma veya iptal kararları alınıyor.

Kaynak: Bianet