14 Aralık 2010 Salı

Kaz Dağı'nda Altın Tekellerini Durdurun

Kanadalı Alamos Gold firması, Kaz Dağı’nın Çanakkale bölgesindeki sondaj çalışmalarında sona yaklaşıldığını bildirerek 2013 yılında altın üretimine başlayacaklarını açıkladı. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant ise firmanın liç havuzunu nereye kuracağını kamuoyundan sır gibi sakladığını vurgulayarak “Atık barajlarıyla oluşacak siyanür tehdidinden İstanbul hatta Ankara’daki tüketiciler de etkilenecektir. Tüm yurttaşları mücadeleye çağırıyoruz” dedi.


Kazdağı ayaklanıyor…

Merkezi Kanada’da olan Alamos şirketinin Çanakkale’nin Çan ilçesi Etili Köyü’nde şantiyesi bulunan Kuzey Biga ve Doğu Biga Madencilik Şirketi’nin temsilcisi Mevlüt Alsan, 2013 yılında altın üretimine geçeceklerini bildirdi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ÇTSO) toplantısında konuşan Alsan’ın sözleri, bürokratları da şaşırttı. Çevre Orman İl Müdür Vekili Ali Osman Kaymakçı, üretim izni ile ilgili müdürlüğüne ulaştırılmış bir başvuru olmadığını bildirdi. Firma temsilcisinin açıklamaları, çevrecilerin de tepkisine neden oldu. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Nalbant, altın üretimi yapacak firmanın temsilcisinin, liç havuzunun yerini sır gibi kamuoyundan sakladığını anımsattı. Kendilerine ulaşan bilgilere göre atık barajlarının Nalbant, “Kamuoyu artık uyanmalı. Bugüne kadar sondaj alanlarını gösterip halkı uyutanlar, ÇTSO toplantısındaki sözleriyle suçüstü yakalanmışlardır” dedi.

‘Altın tekellerini durdurun’

Altın tekellerini durdurmak için tüketicilere de önemli görevler düştüğünü belirten Nalbant, “Altın üretimi sadece bizim bulunduğumuz bölgeyi ilgilendirmiyor. Atık barajlarıyla oluşacak siyanür tehdidinden İstanbul hatta Ankara’daki tüketiciler de etkilenecektir. Eylemsellik çağrılarımıza İstanbullu yurttaşlarımız da destek vermelidir” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet