4 Aralık 2010 Cumartesi

Edirne'deki "kanlı tören"e tepkiler sürüyor



Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği (HYHKD), Edirne'deki resmî geçite katılan avcılar hakkında "şiddeti özendirmek; meskûn mahalde silah bulundurmak ve göstermek, 6136 ve 2521 sayılı yasalara muhalefet; halk arasında infiale neden olmak" gerekçesiyle dün suç duyurusunda bulundu.

Halen bir spor olarak görülen ve silah endüstrisinin en önemli pazarlarından biri olan avcılık, yeni düzenlemelere ve yasaklara karşın hızını kesemiyor. Geçtiğimiz günlerde, Edirne'nin kurtuluşunun 88. yıl dönümünden hafızalarda kalan ve kamuoyundan büyük tepki toplayan "kanlı tören"e ise tepkiler sürüyor.

Avcılık ve doğa koruma ile ilgili, doğa ve hayvanlar lehine, daha belirgin yasal düzenlemeler yapılması, avcılığın tamamen yasaklanması ya da yasaklanmasına varacak kurallarla kontrol altına alınması görüşünde olan Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği - HYHKD, 1 Aralık Çarşamba günü Sarıyer Adliyesi'ne giderek Edirne'nin 88. kurtuluş yıl dönümü kapsamındaki resmî geçite kan bulaştıran, avladıkları hayvanları çocukların önünde teşhir eden ve mevzuata aykırı bir şekilde törene silahlı olarak katılan Edirne Avcılar Kulübü Başkanı Murat ŞİRMEN, kulüp mensupları ve diğer kortej iştirakçileri hakkında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere suç duyurusunda bulundu.



Edirne'deki kanlı törenle ilgili görüşlerini bildiren HYHKD, "Bu dehşet verici törenden basın aracılığıyla haberdar olduk. Görüntüleri izlediğimizde avlanarak avcı araçlarına asılan bazı ördeklerin henüz ölmediğini, can çekiştiğini tespit ettik. Ayrıca resmî geçite dahil edilen avcı derneklerinin ilgili mevzuata aykırı olarak, kent merkezinde silah kuşandıklarını gördük. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı'na şikayetlerde bulunduk. Çevre ve Orman Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda avcılar hakkında soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi İşlemler Şube Müdürlüğü de şikayetimizi Edirne Valiliği'ne gerekenin yapılması için havale etti. Mevzuata aykırı silah bulundurmak ve göstermekle ilgili olarak da bugün suç duyurumuzu yaptık" dedi. Silahsızlanmanın önemine de dikkat çeken dernek, "Her yıl av tüfekleriyle çok sayıda insan ve hayvan öldürülüyor. Avcılık, silah endüstrisinin bir pazarı haline geldi. Silah endüstrisinin de desteklediği bu kanlı sektörün yarattığı hak ihlallerinin önlenmesi için ağır yaptırımlar getirilmeli, silah alımı zorlaştırılmalı. " dedi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin kanlı resmî geçiti "geleneksel" olarak tanımlamasını kabul edilemez olarak niteleyen HYHKD mensupları "Katliam, katliamdır. Bu katliam, geleneksellik kılıfı altında yumuşatılmak isteniyor" dedi.

AV, BİR SPOR DEĞİL; KANLI BİR "İNSAN HOBİSİ"DİR.



Avcılığın, hayvanlara karşı işlenen bir suç olduğunu, bu yüzden tümüyle ve istisnasız biçimde yasaklanması gerektiğinin altını çizen HYHKD, Türkiye'de yaban yaşamını tehdit eden unsurlardan biri olan avcıların "propaganda araçları" ile yasal mücadeleye devam etmekte olduklarını ve bu konuda Türkiye'de İLK yasal başvuruların yıllar önce kendileri tarafından yapılarak avcı propagandalarından kimisinin tamamen sonlandığını, kimisinin ise azaltıldığını kaydetti.

Avcılığın bir spor olamayacağını belirten HYHKD, "tüm dünyada avcılık adı altında, insan zevkleri uğruna, insanın kan görme tutkusunu tatmin etmek için her yıl milyonlarca hayvan katlediliyor. Rekor kırma isteğiyle yanıp tutuşan avcıların çoğunluğu, önlerine gelen her hayvanı öldürmekten zevk alıyor. İçeriği sadece bir canlının yaşamını sonlandırmaktan ibaret olan bir fiil, hiçbir şekilde spor olarak tanımlanamaz." açıklamasında bulundu.

HYHKD, avcılığın halen bir spor olduğunu iddia eden avcı kulüplerine ise şu öneride bulundu: Bugün halen avcılığın bir toplu katliam değil de bir spor olduğunu iddia edenler, can almaktan vazgeçemiyor. İlla avcılık yapmak istiyorlarsa biz, avcılara, can almak yerine fotoğrafla hayvanları anlık karelerde yakalamalarını öneriyoruz. Spor adı altında kan dökülmeye, can alınmaya devam edildiği sürece avcılığın bir katliam olduğunu söylemeye devam edeceğiz.

Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği – HYHKD
E-posta: hyhkd88@gmail.com