1 Kasım 2014 Cumartesi

Türkiye'nin ve Dünyanın Şehirlerinde Kobanê İçin Yürüdüler

Kobanê ile dayanışma için yapılan küresel miting çağrısına Diyarbakır'dan İstanbul'a pek çok kentte insanlar sokaklarda yürüyüşler yaparak karşılık verdi.


Pek çok ülke ve kentte IŞİD saldırılarına karşı mücadele eden Kobanê halkıyla ile dayanışma eylemleri gerçekleşti.

1 Kasım'da Kobanê için küresel miting aralarında düşünür Noam Chomsky, Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel'in de olduğu çok sayıda kişi ve kurumun çağrısıyla gündeme geldi. Kısa sürede destek bularak "1 Kasım Dünya Kobanê Günü" şeklinde anılmaya başlandı.

Türkiye'de Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Aydın, Erzurum'un da aralarında olduğu pek çok kentte yapılan eylemler Afganistan, İngiltere ve Hollanda'nın da aralarında olduğu ülkelerde de gerçekleşti.

Diyarbakır

Zırhlı araçlar kentteydi

Fotoğraf: Ahmet Bolat / AA

Diyarbakır'da Dünya Kobanê Günü için yapılacak yürüyüş öncesi polis ve asker kent içinde pek çok yere konuşlandı.

Saat 12.30'da Koşuyolu Parkı'ndan başlayan yürüyüş öncesi valilik ve adliye binası önünde, polis araçları ise Seyrantepe Kavşağı, Bağlar Emek Caddesi, Melik Ahmet Adalet ve Kalkınma Partisi il binası önüne zırhlı araçlar yer aldı.

Polis “şüphe üzerine” 28 kişiyi gözaltına aldı. Dükkanların büyük bölümünün kepenkleri kapalıydı.

* Fotoğraf: Bedri Adanır

Daha önce Koşuyolu Parkı’ndan Sur İlçesi’ndeki Dağkapı Meydanı’na düzenleneceği duyurulan yürüyüşün güzergah sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve valilikle yapılan görüşmeler sonunda Koşuparkı’ndan yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki İstasyon Meydanı’na gerçekleştirildi.

ANF’de yer alan habere göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve belediye eş başkanlarının da bulunduğu on binlerce kişi daha sonra kortej halinde "Kobanê ile başladık Kobanê ile başaracağız" pankartı açarak İstasyon Meydanı'na yürüyüşe geçti. Burada bazı gençlerin polise taş atmak istemesini Demokratik Bölgeler Partisi'nden yöneticiler engelledi.

Nursel Aydoğan ve Fırat Anlı istasyon meydanındaki açıklamalarında Kobanê ile dayanışma mesajlarını verdi.

Diyarbakır'da Dünya Kobanê Günü için yapılacak yürüyüş öncesi polis ve asker kent içinde pek çok yere konuşlandı.

Saat 12.30'da Koşuyolu Parkı'ndan başlayan yürüyüş saat 14.00'de İstasyon Meydanı'nda sona erdi.

Erzurum

Fotoğraf, haber: Coşku Bozduman, Uğur Şahin

Erzurum’da Halkların Demokratik Partisi il binası önünden başlayan yürüyüş Demokratik Bölgeler Partisi il binasına dek sürdü.

DBP-HDP il örgütleri, İnsan Hakları Derneği Erzurum Şubesi, Eğitim Sen, Eftelya Kültür ve Sanat Derneği yöneticileri ve çok sayıda yurttaş yürüyüşe katıldı.

Kobanê’de hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunun ardından okunan basın açıklamasında "Kobanê’de sadece Kürtlerin kazanımları savunulmuyor. İnsanlık onuru, insanlık değerleri savunulmaktadır. Onun için herkesin Kobanê’yi savunulması gerekir” denildi.

Aydın

* Fotoğraf: Hüsnü Aydındiş / AA

Aydın'da Sevgi yolunda toplanan yaklaşık 100 kişi Adnan Menderes Bulvarı üzerinden Abide Kavşağı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Marmaris'te karşı eylem nedeniyle toplanılamadı

HDP'nin Marmaris Atatürk meydanı için yapılan çağrı ise karşı gösteri nedeniyle yapılamadı. Yaklaşık 150 kişilik bir grup meydanı 12.00'dan itibaren doldurdu; saat 14.00'te 1 Kasım Kobanê eylemi için gelenleri İstiklal Marşı'nı okuyup "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sloganlarıyla sokmadı. Polisin güvenlik önlemi aldığı meydanda Kobanê destek için basın açıklaması yapmak isteyen gruba izin verilmedi. Gundemgazetesi.net haberine göre iki grup arasında sözlü sataşmaların yaşanmasından sonra gerginliğin artması üzerine polis, Kobanê dayanışmacılarına basın açıklamasını 19 Mayıs Gençlik Meydanı’nda yapmalarını istedi. Grubun bu teklifi kabul etmemesi üzerine çıkan arbedede de polis 10 kişiyi gözaltına aldı. Polisin Kobanê dayanışmacılarını gözaltına alması meydanı eyleme kapatan grup tarafından alkışla karşılandı. Kobanê dayanışması karşıtı göstericileri İstiklal Marşı söyledikten sonra dağıldı..

Ankara

* Fotoğraf: Halil Sağırkaya / AA

Ankara’da Kobani Dayanışma Platformu pankartı ardında toplanıldı. Olgunlar Sokak'taki Madenci Anıtı'nda buluşan grup, Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Heykeli önüne yürüdü.

Dünyadan kareler

Dünyanın pek çok ülkesinde yapılan yürüyüşlerden kareler de sosyal medyada yer aldı.

Hollanda haberi ve fotoğrafı: Füsun Erdoğan

Hollanda’nın Den Haag kentinde 1 Kasım Kobane Günü nedeniyle Malieveld’de buluşan Kürtler, farklı uluslardan kişi ve kurumlar gerçekleştirdikleri miting ve yürüyüşle IŞİD saldırılarına karşı seslerini birleştirdiler. Kürt kurumların çağrısıyla Maliveld’de toplanan kitle, kentin merkezinden geçerek yeniden başladığı noktada gerçekleştirilen mitingleeylem bitirildi.

Yürüyüşte PKK, PJAK, PYD, MLKP bayraklarının yanısıra, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, Mesut Barzani’nin, Che’nin fotoğraf ları taşındı. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve mitingde kürsüden seslenen PKK ve PYD temsilcileri Kobane’de yürütülen savaşa karşı kitleyi duyarlı olmaya ve dayanışmaya çağırdı.



İngiltere, Afganistan, Danimarka'nın da aralarında olduğu pek çok ülkede insanlar Kobanê ile dayanışma için sokaklardaydı.

Kaynak: Bianet