20 Aralık 2013 Cuma

DİNK DAVASI: Valilik Kamu Görevlilerini Soruşturmaya Yine İzin Vermedi

İstanbul Valiliği, Dink cinayetinde adı geçen kamu görevlilerinin yargılanması için Savcılığın yaptığı başvurusunu reddederek dönemin Emniyet Müdürü Cerrah ve Vali Yardımcısı Güngör'ün soruşturulmasına izin vermedi.


İstanbul Valiliği, Hrant Dink cinayetinde adı geçen kamu görevlilerinin yargılanması için İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın başvurusunu reddetti.

Valilik aralarında dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile Vali Yardımcısı Ergün Güngör’ün de bulunduğu yetkililer hakkında soruşturma izni vermedi.

4. Yargı Paketi’yle yapılan değişikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) etkin soruşturma yapılmadığına ilişkin kesin karar vermesi durumunda soruşturma yeniden açılmasına olanak sağlandı. Dink ailesi avukatları da AİHM’in Dink cinayeti davasında kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma yapılmadığına dair kesin kararına dayanarak savcılığa başvurmuş, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı da dava açılması için İstanbul Valiliği’nden izin istemişti.

Agos’tan Uygar Gültekin'in haberine göre Valilik, gerekçe olarak paketteki değişikliğe rağmen Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay ve Danıştaş’ın içtihatlarını göstererek kanun değişikliğinin, yapıldığı tarihten itibaren geçerli olabileceğini ve geriye dönük işletilemeyeceğini savundu.

Valilik, Güngör hakkında da ayrı bir karar verdi. Kararda 2004’te Dink’in “tehdit edildim” dediği görüşmenin “samimiyet ve nezaket içinde” gerçekleştiği ifade edildi.

24 Şubat 2004’te Dink İstanbul Valiliği’ne çağrılmıştı. Güngör ve beraberindeki Özel Yılmaz ve Handan Selçuk isimli iki Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisinin katıldığı görüşmeyi Dink  "haddinin bildirilmesi” olarak değerlendirmişti.

Kaynak: Bianet